Bilhandlare avslöjar: Så använder du knappen korrekt

Skriven av Henrik R

Foto: Sandhaven Car Sales
Foto: Sandhaven Car Sales
En alldeles särskild knapp som finns i de flesta bilar kan göra din sommar mycket mer hanterbar.

De flesta bilar har en knapp med en bild av en bil och en böjd pil i eller runt om, som den på bilden nedan:

Foto: Sandhaven Car Sales

Många kanske inte vet vad knappen gör, medan ännu fler inte vet när den ska användas, men nu har en bilhandlare avslöjat användningen av den mystiska knappen.

I ett inlägg på Facebook har 'Sandhaven Car Sales' avslöjat att det är en så kallad "recirkulationsknapp" som används för att bestämma om luften som kommer ut från bilens luftkonditionering (AC) ska komma utifrån eller inifrån.

Om du trycker på knappen kommer bilens AC-system att återanvända luften från bilen istället för att ta in frisk luft utifrån, och det är absolut inte oviktigt när systemet gör vad.

"[...] det enkla svaret är att använda den [red. knappen] på sommaren och stänga av den på vintern," har bilhandlaren skrivit om knappen och förklarat att AC-systemet under varma dagar använder onödiga krafter för att kyla varm luft utifrån, om man inte har aktiverat knappen - och tvärtom på vintern.

"Genom att använda recirkulationsknappen kommer din bil att bli kallare och det minskar slitaget på ditt AC-system," står det också i inlägget.

Dessutom ges ett extra trick för att snabbt kyla ner bilen om den har stått och "bakat i solen" under en längre tid.

Enligt bilhandlarna är det i det fallet smartast att "rulla ner fönstren och stänga av recirkulationsknappen under de första minuterna [...] för att bli av med den [...] varma luften inuti bilen innan man slår på recirkulationsknappen igen."

Dessutom bör man komma ihåg att aktivera knappen när man står i kö - även på vintern - eftersom man annars "drar in alla föroreningar och kolmonoxid från trafiken" i bilen.

"Studier visar att det kan minska mängden föroreningar i din bil med 20 procent om du recirkulerar din AC när du står i kö," skriver bilhandlaren i inlägget, som kan läsas nedan: