Breiviks pappa reagerar på rättegången: "Anders kommer inte ut"

Skriven av Ida Hansson

122 veckor sedan

|

23/01/2022
Pappan till en av Europas förmodligen mest kända terrorister har kommenterat den pågående rättegången om en eventuell villkorlig frigivning, och det är inga snälla ord han har att säga om sin son.

I en exklusiv intervju med den tyska stortidningen Bild har den norske terroristen Anders Behring Breiviks pappa, Jens Breivik, kommenterat den pågående rättegången om hans sons eventuella skyddstillsyn. Det skriver flera norska medier.

Trots Anders långa fängelsestraff på minst 21 år har han rätt att söka villkorlig frigivning efter 10 års fängelse, och det är nu. Rättegången startade därför på tisdagen i den tillfälliga rättegångssalen i gymnastiksalen i Skiens häkte och rättegången fredagen den 21 januari. 

Om man tycker att det låter galet att den dömde terroristen och massmördaren kan komma att släppas, då kan man ta det lugnt, eftersom allt tyder på att hans begäran om villkorlig frigivning kommer att avslås. Enligt TV2 har rättspsykiatern därmed förklarat att Breivik fortfarande är självupptagen och psykopat, precis som han var vid gripandet.

En annan som inte heller stödjer en eventuell villkorlig frigivning är Anders egen pappa. "Jag kan inte glömma vad han gjorde", sa han till tyska Bild och fortsatte: "Min son dödade 77 oskyldiga och försvarslösa människor. Det är såklart något jag tänker mycket på."

Pappan säger att händelsen i 2011 självklart har påverkat honom och hans fru otroligt mycket, och att de sedan dess fått leva ett avskilt liv. Breiviks mamma och Jens fru, Wenche Behring Breivik, dog våren 2013, men har före hennes död, enligt BT, uppgett att hon "hatar" sin son.

Blommor på Utøya efter attentatet d. 22/7/11 / Foto: Shutterstock

"Jag kan inte säga att jag någonsin kommer att få ett normalt liv igen. Jag önskar att jag hade varit i regeringsbyggnaden eller på Utøya vid den tiden, så han skulle ha tagit mig också", sa Jens innan han formade sina fingrar som en pistol och pekade mot sin tinning.

I 2014 gav den nu 86-årige mannen ut boken 'Min skuld? En pappas berättelse ', som handlar om sonen och hans hemska handlingar, och till Bild har han anfört följande om sonens eventuella skyddstillsyn: "[...] Anders kommer inte att släppas ur fängelset. Troligen inte inom de närmaste 20 åren Jag kommer inte att låta honom komma ut."

Han säger också att han inte har haft kontakt med sin son på många år, och att han därför inte vet något om honom mer än vad han läser i media.

Jens Breivik ville inte kommentera sonen till andra medier, men hänvisar till hans intervju med Bild.