Carolines mamma fick en chock när hon kollade Facebook på lunchen

Johanna Frid

410 veckor sedan

|

03/09/2016
Utrikes
12-åriga Carolines hjärna utvecklar sig långsamt. Foto: NRK.
12-åriga Carolines hjärna utvecklar sig långsamt. Foto: NRK.
Skolan hade undanhållit en väsentlig detalj för den 12-åriga flickans mamma.

Anne-Berit Sikkerbøl är rasande. Tidigare upptäckte den norska mamman via Facebook att hennes dotters klass var på läger utan dottern. Det skriver norska NRK. 

Lägerskolan hölls hemlig för mamman och dottern, 12-åriga Caroline Sikkerbøl som har Retts syndrom och går i specialklass i Oslo. Retts syndrom är en ovanlig, mefödd neurologisk utvecklingsnedsättning som gör att hjärnan mognar mycket långsamt. 

Anne-Berit menar att Caroline kunde haft glädje av att vara med på lägerskolan och är därför väldigt oförstående inför att hon inte informerats om lägerskolan förrän hon såg bilder av de andra barnen på Facebook. 

En annan handikappad flicka i klassen hade inte heller erbjudits att följa med på lägerskolan, där det bara skulle vara normtypiska sjundeklassare. 

Rektorn på skolan har följande anledningar till att de två flickorna inte skulle följa med: 

- Vi har en plan med lägerskolan som handlar om att nå utvecklingsmål för klass sju. Eleverna från specialklassen har en speciell läroplan och egna mål som inte är en del av programmet på lägerskolan, säger rektor Jo Wangen till NRK. 

Anne-Berit var särskilt besviken över att skolan inte informerat henne om deras beslut i förväg. Den kritiken har rektorn tagit till sig. 

- Vi borde haft en dialog med föräldrarna och det beklagar vi att vi inte har haft, säger han till NRK. 

Det är inte första gången skolan väljer att utesluta elever ur specialklasserna och inte informera deras föräldrar. 2014 valde skolan att inte informera om ett nationaldagsfirande som resten av eleverna deltog i.