Elizabeth blev bortförd och våldtagen i 9 månader: Nu varnar hon alla för porr

Filip Grönroos

411 veckor sedan

|

26/08/2016
När Elizabeth Smart var 14 år gammal blev hon bortförd och våldtagen av en gärningsman som höll henne gömd i 9 månader. Nu kämpar hon för att förbjuda porr. Tycker du också att porr bör förbjudas?

Gärningsmannen var brutal, besatt och pedofil. Men porr gjorde allting värre. Så säger offret för en av USA's mest uppsiktsväckande kidnappningsfall, Elizabeth Ann Smart-Gilmour.

När Elizabeth var 14 år gammal år 2002 vaknade hon av att en man viskade i hennes öra att han hade en kniv vid hennes stupe och att hon inte skulle ge ett enda ljud ifrån sig.

Bredvid Elizabeth låg hennes syster och sov, och hon hade ingen aning om ifall resten av familjen var oskadda när mannen tyst förde iväg henne till en fängelsehåla i bergen långt från föräldrarnas hus i Salt Lake City, USA.

Kidnapparen, Brian David Mitchell, hade arrangerat allt i maskopi med sin fru Wanda Ileen Barzee som stod klar att ta emot flickan. Hon fick då byta kläder för att sedan bli våldtagen av Mitchell som berättade att hon nu var hans nya fru.

Därefter gick det flera månader. Ni allt som allt, innan hon hittades och fritogs. Under de värsta nio månaderna i hennes liv blev hon våldtagen med jämna mellanrum. Han tvingade henne att dricka sig full på alkohol för att sedan fortsätta med övergreppen.

- Varje gång jag tänkte att det inte kunde bli värre hittade han på något nytt, berättar hon i en kampanjvideo för organisationen "Fight the New Drug" som hon medverkar i för ett speciellt ändamål:

Porr ska förbjudas. Det gjorde nämligen allt så mycket värre, menar Elizabeth. Hon kommer tydligt ihåg en dag då hennes fångvaktare besökte henne:

- Han sa att jag var tvungen att kolla på detta Jag kommer ihåg att han visade mig en tidning fylld med hård porr och att han bara satt och stirrade på kvinnorna. När han var färdig vände han sig mot mig och sa "nu ska vi göra det här", berättar den idag 28-åriga kvinnan i videon.

Porr förvärrade på så vis övergreppen och fungerade som inspiration för att våldta tonårsflickan ännu mer, menar Elizabeth Ann Smart-Gilmour.

- Det ledde till att han våldtog mig ännu mer, oftare än han redan gjorde, vilket var mycket. Det räckte för honom att se porr. Det räckte inte att ha sex med sin fru. Det ledde till att han kidnappade mig. Han ville bara ha mer, berättar hon.

Hon kan inte säga om Mitchell aldrig hade kidnappat hennes om det inte varit för porren, men hon är helt säker på att det gjorde situationen värre för henne.

- Pornografi gjorde mitt liv till ett helvete, säger hon.

Elizabeth Ann Smart-Gilmour arbetar idag aktivt för att stoppa våldet mot kvinnor. Hon har publicerat flera böcker om sina egna upplevelser, och hon är dessutom en känd harpspelare. Det bästa råd hon har fått, berättar hon, är att det största straff hon kan ge gärningsmannen är om hon kan leva ett bra liv.

Se hennes video här: