Experter fruktar "tvillingpandemi"

Foto: Shutterstock.com

Experter fruktar att Europa kan drabbas av en "tvillingpandemi", eftersom influensan har spridit sig i snabbare takt än väntat.

Influensan har kommit tillbaka. Den har annars varit nära att dö ut en tid. Den enorma tillväxten har resulterat i att experter nu fruktar att Europa kan drabbas av en så kallad "tvillingpandemi". Det skriver Reuters. 

Läs också

11-åriga Michelle får sin mens: Några veckor senare ropar hon på sin mamma från badrummet

En särskilt stor ökning av influensainfektion har noterats sedan mitten av december. Smittan har spridit sig i en högre takt än väntat, enligt European Centre for Disease Prevention and Control – även känt som ECDC.

Det som är särskilt oroande är ökningen av antalet personer som läggs in på intensivvård med influensa. Den steg under december månad och i slutet av året var siffran 43.

Det är visserligen ingen hög siffra, men jämfört med samma tid förra året är det en stor ökning. Samtidigt 2020 var det bara en person inlagd på intensivvård i hela Europa.

Det påpekas att orsaken till den ökade smittan är att många länder har börjat lätta på sina restriktioner jämfört med i vintras, då fler vaccinerats. De många restriktioner som har införts har syftat till att bekämpa corona, men de har också haft effekt mot influensa.

Tillväxten av influensa gör att det finns farhågor för att Europa kan drabbas av en "tvillingpandemi". Det innebär att det blir en ökning av infektionen med influensa samtidigt som infektionen av Omikron-varianten också ökar.

Enligt experter kan influensans återkomst leda till att fler länder i Europa drabbas av en influensasäsong som är betydligt längre än normalt. Det finns faktiskt en risk att den håller i sig ända in på sommaren.

Läs också

Här dansar han en sista dans med sin dotter: Den rörande historien har blivit viral

En ny rapport från ECDC beskriver också att en "tvillingpandemi" kan leda till ökad press på sjukvården i Europa. Dessutom visar aktuella uppgifter att det är en av de allvarligaste sorternas influensa, som finns i överflöd i år.