Kvinna frihetsberövad: Gjorde Hitler-hälsning i Auschwitz

Ida Hansson

129 veckor sedan

|

24/01/2022
Utrikes
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den lokala polisen tyckte inte att "skämtet" var roligt.

En holländsk kvinna har fängslats i Polen för att göra nazisthälsning på platsen för det tidigare dödslägret Auschwitz-Birkenau, uppger lokal polis enligt BBC. 

Den 29-åriga kvinnan gjorde Hitler-hälsningen framför Arbeit Macht Frei-porten, som är ett känt citat från de tyska koncentrationslägren.

Kvinnan – som inte är namngiven – åtalades senare för att ha deltagit i nazistisk propaganda. Förutom hakkorset är Hitler-hälsningen en av nazismens största symboler.

Åklagaren utfärdade böter som hon gick med på att betala. Kvinnan sa också att dådet hade varit ett dåligt skämt, rapporterar den polska nyhetsbyrån PAP.

Hon hade poserat för ett foto som tagits av sin man vid gripandet. Det är faktiskt inte första gången som utlänningar hålls fängslade för att främja nazistisk propaganda i Polen.

Det är en åtalspunkt som kan ge upp till två års fängelse. 2013 dömdes två turkiska studenter till sex månaders fängelse vardera, villkorligt, i tre år och böter för en liknande nazisthälsning i Auschwitz.

Nazityskland byggde dödslägret i den södra polska staden Oswiecim efter att ha ockuperat Polen i början av andra världskriget i september 1939.

På drygt fyra och ett halvt år mördade Nazityskland systematiskt minst 1,1 miljoner människor i Auschwitz.

Nästan en miljon av dessa var judar. De som deporterades till lägerkomplexet gasades, svaltades, arbetade ihjäl och dödades till och med i medicinska experiment.

De allra flesta mördades i komplexet av gaskammare i lägret Auschwitz II-Birkenau. Sex miljoner judar dog under Förintelsen – den nazistiska kampanjen för att utrota Europas judiska befolkning.

Auschwitz var en av fokuspunkterna för detta folkmord. Sovjetiska trupper befriade lägret i början av 1945, som sedan dess har varit öppet för turister.