Liten hund försvarar familjens hus mot stor puma

Skriven av Ida Hansson

127 veckor sedan

|

08/12/2021
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Boyle-familjens lilla hund råkade häromdagen ut för en lite väl spännande upplevelse, när den stod öga mot öga med en nordamerikansk puma.

Den 2 december i år postade amerikanska Sarah Boyle en lite för spännande video på sin Facebooksida.

Videon visar tre intensiva minuter där hennes lilla hund Dash, på bästa sätt försöker stirra ner och skrämma bort en stor puma från familjens terrass.

Hunden, som enligt Unilad är 13 år och av rasen shih-poo, har lyckligtvis ett tunt lager glas, i form av en altandörr, mellan sig och puman.

Man hör tydligt nervositeten och rädslan för den stora puman, i Boyles röst. Man ser också flera gånger hur puman slår lite i glaset och det är svårt att inte hålla andan när man ser videon.

Dash provar flera metoder för att bli av med puman. Hunden tittar tillbaka på Boyle för att få hjälp, men eftersom det inte fungerar börjar den stirra ner på puman i ett försök att skrämma bort den. Eftersom det inte heller fungerar, börjar Dash bli lite rädd, varefter den börjar viftar på svansen, som om den försöker bli vän med puman.

Efter några intensiva nagelbitande minuter bestämmer sig puman äntligen för att lämna familjens terrass, och eftersom puman har gått några meter bort från huset får Dash modet att skälla på den. Boyle tystar dock hunden och säger att den ska "hålla käften".

Enligt Unilad sa Boyle senare: "Puman var inte vid något tillfälle aggressiv, den var mer nyfiken, som min hund, att ta reda på vad som fanns på andra sidan glaset. Även om jag var lite skakad kände jag inte, att jag var i fara och puman var bara nyfiken på sin egen reflektion i glaset - och på hunden."

Så även om Boyle uttrycker att hon aldrig känt sig i fara är det tydligt att höra att hennes röst skakar lite i videon. Det är också svårt att föreställa sig att man inte skulle bli lite rädd om man stod så nära en puma – även med en altandörr mellan sig.

Efter att Boyle la upp videon på sin privata Facebook har den fått nästan 150.000 visningar och närmare 1.000 kommentarer. Här uttrycker också flera att de förstår om hon var rädd, och en skriver:

"Jag skulle byta ut ditt dörrhandtag till ett runt ett! På så sätt kan ingen puma råka ta tag och ta sig in i huset."

En annan, som också föreslår att byta dörrhandtag till ett runt, föreslår vidare att man sätter in skottsäkert glas så att puman inte kan slå sönder glaset: "... kanske också får lite skottsäkert glas".

Pumor lever fritt i naturen i större delen av Nordamerika och därmed även i Colorado. De kan springa upp till 50 km/h, väga över 70 kg och bli upp till 2,5 meter långa.