Martin våldtog 12-årig flicka och erkände brottet: Domaren släppte honom av en alldeles speciell anledning

Johanna Frid

403 veckor sedan

|

17/10/2016
Den 40-årige mannen dömdes först till ett långt fängelsestraff. Men när domaren hörde honom berätta om vad han gör på fritiden blev straffet villkorligt.

En 40-årig man som erkände att han våldtagit en 12-årig flicka har fått en villkorlig dom.

Martin Joseph Blake dömdes i den amerikanska delstaten Montana till 30 års fängelse. Trots detta behövde 40-åringen bara sitta av 60 dagar och registrera sig som sexförbrytare. Det skriver The Independent. 

Först gjorde våldtäktsmannen ett avtal med åklagarmyndigheten. Han erkände att han vid ett tillfälle våldtagit den 12-åriga flickan med att hans straff sänktes från 100 års fängelse till 75 år. Det skulle betyda att Martin Joseph Blake skulle sitta 25 år i fängelse innan han kunde få villkorlig frigivning.

Domaren valde dock att inte följa avtalet mellan försvaret och åklagarmyndigheten. Han betonade den hjälp Martin Josepth Blake fick genom stöd från familj, vänner och sin chef. Dessutom menade domaren att stödet från kyrkan han besöker regelbundet bidrog till att sänka straffet.

Fallets åklagare säger sig vara chockad och besviken, men också att han respekterar domarens beslut. 

Martin Joseph Blakes försvarsadvokat säger att det skulle hjälpa den åtalade att komma vidare om han fick genomgå ett behandlingsprogram och vistas i sin vanliga miljö. Advokaten beskriver sin klient som skuldtyngd och samarbetsvillig.

Fallet har väckt stor ilska och har lett till en namninsamling som protesterar mot Martin Joseph Blakes straff. Den har fått över 2200 underskrifter.