Skolan ber föräldrar att droppa ordet jul: Ni får ordna en vinterlunch istället

Johanna Frid

401 veckor sedan

|

11/10/2016
Föräldrar rasar över beslutet som skolan har tagit för att inte utesluta elever som inte firar jul.

Vid ett möte i september blev föräldrarna på Ekholt Skole i Norge rådda att inte använda ordet jul i samband med den jullunch som de ville ordna för eleverna i december. 

Skolans ledning uppmanade istället föräldrarna att kalla tillställningen för vinterlunch eller decemberlunch, för att inte avskräcka de elever som inte firar jul. 

Det skriver Dagbladet.no.

Många föräldrar har blivit arga över skolans uppmaning, eftersom de uppfattar det som ett förbud mot den kristna högtiden.

Men det nekar skolans rektor Line Lofstad Andersen till:

- Det framställs som om det inte är okej att fira julen på vår skola, men det är inte sant. Vi har julgran och julsånger och julgudstjänst och alltihop. Vi är en skola i Norge och självklart främjar vi kristet, norskt kulturarv och värden, också när det gäller julen, säger Line Lofstad Andersen.

Line Lofstad Andersen understryker att hennes uppmaning att kringgå ordet jul gäller två årliga trivselarrangemang som ligger fast och ordnas av föräldrarna på skolan.

- När föräldrarna ska ordna de här trivselarrangemanen ska det vara något som alla barn kan delta i. Vi ser ju att barn hamnar utanför julsakerna i skolans regi, och jag tycker att de åtminstone ska kunna vara med på de två årliga trivselarrangemangen som föräldrarna står för, säger Line Lofstad Andersen.

Föräldrarna får alltså gärna hålla ett jularrangemang för eleverna utanför skoltid, men de får inte räkna det till de årliga arrangemangen.

Flera föräldrar har kontaktat lokalpolitiker från den lokala avdelningen av Fremskrittspartiet i sin frustration över det omdiskuterade fallet. 

- Väldigt många föräldrar har kontaktat oss. Julfirande är en tradition med djupa rötter i det norska samhället och den norska skolan. Vissa saker bör man helt enkelt inte rucka på, säger Michael Torp från partiet.

Oenigheterna har efterhand blivit så omtalade att historien spritt sig från lokala medier till de landstäckande. Skolans ledning har kallat föräldrarna till möte om det hela.