Skottlossningar härjar i Köpenhamn: Nu tar polisen användning av särskilt 'vapen'

Skriven av Ida Hansson

130 veckor sedan

|

09/12/2021
Utrikes
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Efter flera dagar med våldsamma skottlossningar i Köpenhamn har polisen nu använt särskilt 'vapen', så att vissa brottsliga handlingar nu kan straffas dubbelt så hårt.

Köpenhamn har den senaste veckan plågats av ovanligt många skottlossningar. På sex dagar har fem män blivit skjutna, varav två har dött.

Efter de många skottlossningar har Köpenhamnspolisen på sin Facebooksida meddelat att man nu använder ett nytt verktyg i brottsbekämpningen. De har nämligen infört så kallade "skärpta straffzoner".

Polischef Anne Tønnes säger: "Den senaste veckans skottlossningar är helt oacceptabla. Situationen kan skapa otrygghet för medborgare som bor och rör sig i områdena. Det är vår viktigaste uppgift som polis att säkerställa ordning, trygghet och säkerhet för medborgarna - det är vår viktigaste uppgift som polis. Därför inför vi nu strängare straffzoner i de två områdena."

Skärpta straffzoner är zoner som polisen kan sätta i vissa områden, där straffet för några brottsliga handlingar sedan kan höjas till det dubbla. Det är t.ex. brott som våld och vapeninnehav.

Zonerna täcker områden i Husum/Tingbjerg, samt delar av Nørrebro och nordväst. Områden som generellt plågas av våldsrelaterad brottslighet och skottlossning.

Utöver de skärpta straffzonerna uppger polisen även att de har genomfört husrannsakningar på ett antal adresser.

Polisen har även infört visitationszoner i samma områden - det gjorde man redan i fredags. Det innebär att polisen ska kroppsvisitera personer, deras kläder och föremål – t.ex. sina bilar.

Visitationszonerna sträckte sig till en början från Herlev till Rødovre, men täcker nu även Gladsaxe.

Enligt danska tidningen Berlingske, har polisen uppgett att minst två av skottlossningarna kan bero på, och förknippas med, en konflikt mellan en gänggrupp och andra organiserade kriminella.