Veterinär gjorde tragiskt misstag: Avlivade hund på fel adress

Skriven av Jakob A. Overgaard

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det tragiska händelsen ägde rum i början av maj 2022 i Polen. Nu har veterinären blivit dömd.

Det var en kvinna som ringde till en veterinär och bad honom avliva sin sjuka hund.

Veterinären accepterade uppdraget omedelbart, men förväxlade adresserna. Därför gick han till fel hus.

Han började förbereda den dödliga injektionen. Sedan gav han sprutan till en frisk hund utan att dubbelkolla om det var rätt hund som skulle tas bort från jordens yta. Han fick inte heller det slutliga tillståndet att göra det.

Kort efter var den femåriga tyska schäferhunden vid namn Stefan död. Därefter gick veterinären till ägaren för att prata med honom. Det visade sig att en ödesdiger misstag hade inträffat.

Under en rättegång på torsdagen berättade mannen som nu står inför rättsliga påföljder att han var mycket förvirrad och överraskad.

Han står nu anklagad för att ha dödat en hund utan föregående undersökning av djuret och för att ha använt lugnande medel han inte hade tillstånd för.

Under rättegången bad mannen om ursäkt till ägarna till den felaktigt avlivade schäferhunden och erkände sig skyldig till anklagelserna.

Veterinären befanns skyldig, främst för att ha använt ett olagligt preparat, och dömdes till sex månaders villkorlig fängelse. Han fick också ett års yrkesförbud som veterinär.

Dessutom skulle han betala en bötesstraff på drygt 15.000 kronor och cirka 6.000 kronor till en djurskyddsorganisation.