Du kommer nog alltid slå ner toalocket när du läst detta

Skriven av Ida Hansson

124 veckor sedan

|

06/01/2022
Bakterier och virus som virvlar upp från öppna toaletter kan spridas mer än en meter.

Ska man säga något positivt om den rådande coronapandemin så måste det vara den ökade handhygienen som blivit helt naturlig och obligatorisk för många.

Australiska forskare har nu tittat närmare på offentliga toaletter och hur covid-19 sprider sig där.

Resultaten avslöjar vad en öppen toalettskål, soptunnor och igensatta rör i diskhon har att säga i förhållande till smittspridning på toaletterna på restauranger, arbetsplatser, köpcentrum och universitet.

Studien, som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Science of the Total Environment, är en så kallad metastudie, det vill säga en genomgång av andra studier om covid-19-infektion och offentliga toaletter.

Forskarna har granskat 38 olika studier från 13 länder.

Granskningen visar att offentliga toaletter kryllar av bakterier och virus.

Forskare har till exempel identifierat ett brett spektrum av tarm-, hud- och avföringsbakterier samt luftvägsvirus, som alla utgör en risk för infektion.

Endast begränsade bevis hittades dock för att människor har smittats av covid-19 på offentliga toaletter.

Det visar sig att dålig handtvätt och handtorkare, sköljning med öppna toalettlock, dålig rengöring av ytor, igensatta handfat och papperskorgar utan lock alla bidragit till att det bildades höga halter av bakterier och virus i toaletterna.

Forskarna undersökte särskilt mängden bakterier och virus som kommer från själva toaletterna.

Här märktes att toaletter som dras ut kan sprida partiklar över en och en halv meter, där flera av dessa fick hänga i luften i mer än 30 minuter.