Forskare: Så undviker du myggbett

Skriven av webmaster

411 veckor sedan

|

25/07/2016
Vetenskap
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Detta nyuppdagade trick mot mygg har du säkert aldrig hört talas om, men det ska vara ytterst effektivt.

Sommarkvällar är lika med irriterande mygg, som suger ditt blod och gör dig till en rödprickig och klagande person som kliar sig på opassande ställen. Och det händer även om du har smort in dig i diverse myggbalsam och har myggljus på trädgårdsbordet. 

Men nu har en grupp svensk forskare hittat det som verkar lösningen på problemet med de blodtörstiga små surrande odjuren: se till att ha en kyckling med dig. Det framgår av en artikel i Malaria Journal, enligt den engelska tidningen Metro

Det låter otroligt men en kyckling skulle innebära färre myggbett för att myggen skulle tycka illa om lukten av olika djurarter – däribland kycklingar. 

- Vi var förvånade över att malariamyggen undvek lukten som kycklingarna sänder ut, säger professor Rickard Ignell från Sveriges lantbruksuniversitet till Malaria Journal. 

Forskarna har arbetat i Etiopien för att testa vilken typ av blod myggorna lever av, och det visade sig att människoblodet stod i betydligt högre kurs än djurblod. 

Om man tycker att det är för opraktiskt att släpa runt på en kyckling till sommarens alla grillkvällar så kan man glädja sig åt att forskarnas undersökning också visar att myggfällor med kycklingfjädrar är effektiva.