Studie avslöjar: Graviditet kan påskynda biologisk åldrande

Johanna Ekman

10 veckor sedan

|

12/04/2024
Vetenskap
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hur mycket kan den biologiska åldern öka med varje graviditet?

En ny studie från Columbia University har undersökt hur graviditet påverkar kvinnors biologiska ålder och presenterar förvånande resultat.

Forskarna identifierade en specifik påverkan på åldringsprocessen för varje graviditet bland unga kvinnor.

Utmaningar med graviditet

Illamående, ömma bröst, huvudvärk, trötthet och ryggsmärtor.

Graviditet är en av de mest krävande perioderna för kroppen, jämförbar med extrem uthållighetssport som Tour de France, enligt forskarna.

Detta beror på de betydande fysiska förändringar som kvinnor genomgår under graviditeten. Men vad innebär dessa förändringar för kvinnors biologiska ålder?

Forskarteamet från Columbia University studerade 1,735 unga män och kvinnor från Filippinerna för att bestämma sambandet mellan antalet graviditeter och biologisk åldrande.

En av de stora utmaningarna i studien var att bestämma deltagarnas biologiska ålder, det vill säga ungdomlighet och effektivitet i deras celler.

De använde ett avancerat mätverktyg känt som "epigenetisk klocka" för att observera små kemiska förändringar i DNA, kända som metyleringar. Dessa förändringar ändrar inte direkt DNA-sekvensen men kan modifiera aktiviteten hos gener och därmed ha en inverkan på en individs livslängd och välbefinnande.

Resultaten visade att varje graviditet påskyndade den biologiska åldrandeprocessen med mellan 2,4 och 2,8 månader.

"Våra resultat tyder på att graviditet påskyndar biologisk åldrande, och dessa effekter är tydliga hos unga kvinnor med hög fertilitet," säger Calen Ryan, forskningsledare vid Columbia Aging Center.

Ingen effekt hos fäder

Studien fann inte jämförbara biologiska förändringar hos männen, vilket tyder på att det specifikt är de fysiska processerna med graviditet och möjligtvis amning som bidrar till detta accelererade åldrande.

Forskarna betonar även vikten av att beakta sammanhanget som studien genomfördes i.

Många av de gravida deltagarna var i sena tonåren, en tid då kroppen fortfarande växer.

"Vi förväntar oss att denna typ av graviditet är särskilt utmanande för en växande mor, särskilt om hennes tillgång till sjukvård, resurser eller andra former av stöd är begränsade," förklarar Ryan.