5 saker du ALDRIG ska dela på Facebook

Skriven av Filip Grönroos

398 veckor sedan

|

02/10/2016
Har du det med at dele det samme som dine venner uden at have kigget indholdet igennem? Pas på med det. Foto: Shutterstock.
Har du det med at dele det samme som dine venner uden at have kigget indholdet igennem? Pas på med det. Foto: Shutterstock.
Tänk på detta nästa gång du ska dela en bild eller en text på Facebook.

Facebook är något de flesta använder och som de flesta inte kan undgå. Detta är en bra anledning till att tänka sig för med vad man delar där, skriver Metro.

Även om det verkar harmlöst att vara på Facebook finns det många fällor som du riskerar att falla i om du inte tänker dig för. 

Här är fem saker du inte bör dela på Facebook:

1. Efterlysningar. Akta dig för att dela efterlysningar om de inte kommer från polisen. Annars vet du inte vad som har hänt. Kanske är det en vanlig man som letar efter sin fru när hon försöker hålla sig borta från honom. Detta kan vara fallet även om efterlysningen låter uppriktig.

2. Inlägg där man hänger ut folk. Det är samma som med efterlysningar - du känner inte till hela historien. Genom att dela inlägget kan du vara en del i ryktesspridningen kring personer - t.ex. en misstänkt elelr ett offer. Du vet inte vad vederbörande tycker om att bli uthängt offentligt.

3. Tävlingar. Om en tävling uppmanar dig att dela bilder eller gilla sidor för att vinna priser kan det vara lurendrejeri då den typen av tävlingar är olagliga.

4. Test. Besök inte hemsidor där du uppmanas logga in med din Facebook-användare och samtidigt ge dem tillåtelse att skriva på din Facebook-vägg. Du ska inte ge andra tillåtelse att ha kontroll över ditt Facebook-konto. Om skadan redan är gjort, gå in på "privata inställningar" på Facebook och håll musen över applikationen som du inte önskar ska ha tillgång och ta bort den.

5. Något du inte läst genom. Du är ansvarig för vad som delas på din Facebook-sida, så var kritisk och läs inlägg innan du delar dem. Annars kan du få problem. Det är inte kul att dela något som man inte håller med om eller som är opassande.