Expert avslöjar: Ta inte på dig detta innan du ska flyga

Johanna Ekman

4 veckor sedan

|

13/06/2024
Viralt
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det kan kanske vänta tills du har landat.

Flygresor kan innebära både affärer och nöje. Men även om man inte är på affärsresa, är det stor skillnad på hur man klär sig för resan.

Speciellt bland kvinnor. Medan vissa föredrar mjukisbyxor och sneakers, är det för andra viktigt att se så bra ut som möjligt under resan och de lägger en full makeup, som matchar de höga klackarna och den eleganta kjolen.

Men kanske är inte makeup en så bra idé?

Dermatologen @dthekorean förklarar i en TikTok-video varför man bör vänta med foundation, concealer, bronzer och allt annat som hör till, tills man har landat.

Det beror på att den onaturliga, trycksatta miljön man befinner sig i när man flyger, suger ut fukten från din hud och gör läpparna spruckna och huden torr.

Därför, om man har applicerat smink innan resan, kommer det faktiskt bara att se "klibbigt" ut.

Han rekommenderar att man istället använder lite solkräm, eftersom miljontals människor underskattar hur påfrestande det kan vara för huden att vara ungefär 10 000 meter närmare ozonlagret när du sitter i ett flygplan.

Solens strålar är nämligen mycket farligare på den höjden.

Vetenskapliga studier visar att flygfönster skärmar av hela 99 % av den så kallade UV-B-strålningen, som ger dig solbränna, medan en mycket större del av UV-A-strålningen tränger igenom.

Det är framförallt UV-A-strålningen, som utgör 95 procent av solens ultravioletta strålar, som orsakar hudcancer och får huden att åldras.

Och speciellt den sista uppmaningen verkar ha fått gensvar i kommentarsfältet, inklusive från en tidigare flygvärdinna.

"Som tidigare flygvärdinna kan jag bara rekommendera solkräm!," skriver hon.