Liten bebis avled när han sov i bilbarnstol - nu varnar föräldrarna för den dolda dödsfällan

Johanna Frid

410 veckor sedan

|

05/09/2016
Ali och Derek miste sin 11 veckor gamla son Shepard när en dagmamma lämnade honom i en bilbarnstol utan att han var fastspänd. Nu varnar de andra föräldrar.

Ali och Derek Dodd från Oklahoma i USA upplevde varje förälders största mardröm när deras 11 veckor gamla son Shepard dog under tragiska omständigheter. Nu påminner de andra föräldrar om hur viktigt det är att barn är ordentligt fastspända i bilbarnsstolar, så att meningslösa dödsfall kan undvikas. 

Deras lilla pojke avled i april förra året, när han sov i en bilbarnstol utan att vara ordentligt fastspänd. Han lämnades på ett golv utan uppsyn från sin dagmamma, skriver Mirror

När hon kom tillbaka för att se till honom andades han inte längre. 

Spädbarn har inte kraft nog att själva hålla upp huvudet så att de kan andas. På det sättet kan tragedier inträffa om barnet inte är ordentligt fastspänt och därför "sjunker ihop". 

Det var just det som hände Ali och Derek Dodds lille son Shepherd, som syns på bilden nedan. 

Paret kämpar nu för att göra andra uppmärksamma på faran med bilbarnstolar. 

De hoppas på att producenter i större utsträckning ska uppmärksamma faranrisken, och samtidigt vill de sprida budskapet att man inte bör låta spädbarn sova i bilstolar när det kan undvikas. 

- Vårt uppdrag är helt enkelt att göra folk uppmärksamma på faran som många av oss inte känner till. När en bilbarnstol används korrekt, som den är gjord för att användas, vilket är för transport, är barnet ordentligt fastspänt och ses till med jämna mellanrum. Då är bilbarnstolen inte farlig, säger Ali Dodd.

Ali och Derek Dodd har tillsamman den femåriga sonen Presley, och kallar sin insats för att få ner antalet meningslösa dödsfall i bilbarnstolar för Shepard's Watch efter sin son. 

Här är familjen samlad innan Shephards död. 

Korrekt och felaktig användning av bilbarnstol: