Startsida Nyheter Oroande: Skolmaten tvingas strama åt

Oroande: Skolmaten tvingas strama åt

Oroande: Skolmaten tvingas strama åt
Foto: Shutterstock

Nutritionsexpert kallar resultaten för en larmklocka.

Just nu läser andra

En ny rapport från LRF Mjölk avslöjar att åtta av tio kommunala kostchefer upplever påverkan på skolmaten till följd av det ekonomiska läget.

På Björkhagens F-9 skola i södra Stockholm hanterar kökschefen Larry Karlsson de ökande ekonomiska påfrestningarna.

Larry Karlsson vittnar om en markant påverkan sedan inflationen ökat och betonar att senaste budgeten klarades med nöd och näppe.

Nu krävs smarta inköp, minimering av svinn och nytänkande för att klara av att upprätthålla kvaliteten.

Läs också

Tidigare, enligt Karlsson, kunde de servera lax som huvudrätt en gång i månaden, men nu blir det mer sällan.

Istället överväger de alternativ som pudding eller pasta för att sträcka på resurserna. Det säger han till TV4 Nyheterna.

En enkätundersökning från LRF Mjölk som involverade över 200 kommunala kostchefer bekräftar att åtta av tio har anpassat skolmaten till följd av det ekonomiska trycket.

Nästan lika många kämpar med att bibehålla eller förbättra matkvaliteten.

Ann-Kristin Sundin, nutritionsexpert på organisationen, kallar resultaten för en larmklocka och påpekar att åtgärder behövs för att rätta till situationen.

Larry Karlsson tror att vi kan förvänta oss en ökad närvaro av vegetariska alternativ i skolmatsalar som en långsiktig anpassning till det pressade ekonomiska läget.

Läs också

Tyckte du artikeln var intressant? Dela den här Dela artikeln: