Om ditt kylskåp är helt fullproppat med olika såser och dressingar har du säkert funderat på om det verkligen är nödvändigt att alla förvaras kallt.
Just nu läser andra
Om du har sett Cardi B:s tweet ”Folk som lägger sin ketchup i kylskåpet kan man inte lita på”, kanske du har undrat om du verkligen behöver kall ketchup.
Generellt är regeln att såser och dressingar som innehåller mejeriprodukter, grönsaker eller frukt ska in i kylskåpet. De som innehåller ättika, socker, salt och alkohol behöver inte det.
Today.com har pratat med Lauren Feingold, som är näringsfysiolog, och hon säger:
”De vanligaste dippåserna som ketchup, senap och het sås ska i allmänhet bara förvaras i skåpet, så du behöver inte känna ett behov av att lägga dem i kylskåpet.”
Läs också
Dessa saker ska kylas
Vissa ingredienser kommer alltid att kräva att vara kylda, en av de mest logiska är mejeriprodukter såsom grädde- eller yoghurtbaserade dressingar, de ska alltid in i kylskåpet. Majonnäs är gjord på ägg och ska också in i kylskåpet.
”Allt med grönsaker eller citrus ska in i kylskåpet,” säger Feingold
Nötoljor som mandel- eller sesamolja ska också in i kylskåpet för att de inte ska bli härskna.
Flera saker håller sig både i och utanför kylskåpet
Det är allmänt känt att ett högt sockerinnehåll ger öppna burkar med sylt och gelé möjligheten att förvaras utanför kylskåpet, men det är också ett misstag om man vill att sitt sylt ska hålla längst möjligt är det bäst att sätta det i kyl.
Generellt beror det på hur snabbt man använder sin dressing eller sås.
”Frågan du ska ställa dig själv är: ’hur ofta använder jag ketchup?’ Om du älskar ketchup till frukostens ägg och bacon och samtidigt äter hamburgare med pommes frites varje dag, kan du absolut låta ketchupen stå framme. Folk som använder sin ketchup mindre bör sätta den i kylskåpet för att förlänga hållbarheten.”
Ketchup håller sig bra i en månad utanför kylskåpet, medan senap kan hålla sig två månader. Worcestershiresås är en annan sås som kan förvaras utanför kylskåpet, men det är definitivt en fördel att hålla den kyld.
Det verkar som att experterna är lite oeniga om huruvida pickles ska vara utanför eller i kylskåpet, så här får du följa din magkänsla.
Dessa saker mår bäst av att vara i skåpet
De vanligaste såserna som mår bäst utanför kylskåpet är sojasås, ostronsås, fisksås, honung och het sås.
Feingold berättar att ättika och olivolja ska förvaras på en mörk och sval plats, men inte nödvändigtvis i kylskåpet. Kokosolja bör förvaras utanför kylskåpet eftersom den blir hård vid låga temperaturer.
Jordnötssmör håller sig också alldeles utmärkt på hyllan och behöver inte kylas.