Detta disksvamptrick är lätt som en plätt, men ändå otroligt användbart. Låt oss utforska det.
Just nu läser andra
Många av oss använder disksvampar mycket längre än vad som rekommenderas.
Faktum är att mikrobiologer rekommenderar att du byter ut din svamp varje vecka.
Det är viktigt att byta disksvampar regelbundet eftersom de samlar på sig bakterier och mikrober från matrester och smuts.
Med tiden, även med sköljning, blir svampen en grogrund för bakterier som kan förorena ytor och disk.
Läs också
Om du hoppas att kokning håller den tillräckligt ren, tänk om.
En studie har visat att även om detta initialt kan minska bakterier med cirka 60 %, kommer det inte att sterilisera svampen.
Även svampar som regelbundet rengjordes på detta sätt visade sig vara lika bakteriebelastade som de som inte rengjordes.
Varför du ska klippa hörnet?
Om du inte kan byta svamp varje vecka, gör det åtminstone en gång i månaden om du diskar dagligen.
Och i det här fallet behöver du inte nödvändigtvis slänga din gamla kökssvamp. Varför inte prova ett smart återanvändningstrick?
När svampen når den punkt där den uppenbarligen är för utsliten för att rengöra bänkskivor och disk, skär av ett hörn.
Detta avklippta hörn tjänar till att identifiera denna svamp som avsedd för något annat än att diska.
Det säger sig självt att du bör klippa hörnet tillräckligt brett för att märka att det är kapat.
Håll den här svampen borta från dina nya, rena svampar och använd den för att skrubba smutsiga saker, som din papperskorg, toalett, skor eller kanske d dina bildäck.
Så småningom kommer den absolut att vara redo att slängas.
Tills dess kan du vara lugn och veta att du har använt den så mycket som möjligt. Och du kommer att vara säker på att inte använda en smutsig svamp för att rengöra din disk!
Disksvampar är vanligtvis gjorda av syntetiska material som polyuretan, ett petroleumderivat.
De kan innehålla antimikrobiella medel för att minska bakterietillväxt.
Dessa svampar är inte biologiskt nedbrytbara och kan frigöra mikroplaster när de bryts ner.
essutom har deras produktion ett koldioxidavtryck. Desto större anledning att använda dem så länge som möjligt!