Startsida Livsstil Förvarar du också dina potatisar i kylskåpet? Här är anledningen...

Förvarar du också dina potatisar i kylskåpet? Här är anledningen till att du inte bör göra det

Förvarar du också dina potatisar i kylskåpet? Här är anledningen till att du inte bör göra det
Foto: Shutterstock

Många förvarar potatis helt fel.

Just nu läser andra

Potatisen är känd för sin mångsidighet och är av samma anledning en mycket använd rotfrukt i många olika kök över hela världen. Dock är det en utbredd missuppfattning att potatis ska förvaras i kylskåpet.

Det rapporterar det norska mediet Sosialnytt.

Den främsta anledningen till att ta bort potatisen från kylskåpet är potatisens kemiska sammansättning. De innehåller nämligen stärkelse, och när potatis utsätts för kylskåpets temperaturer, börjar stärkelsen att omvandlas till socker.

Därmed kommer potatisen att få en sötare smak, och när de sedan kokas, kommer de att få en mörkare färg.

Läs också

När stärkelse omvandlas till socker i en kylig miljö, blir potatisen samtidigt mer benägen att producera akrylamid när de senare tillagas. Ett stort intag av akrylamid kan enligt bland annat Food Standards Agency (FSA) vara cancerframkallande, så därför är det att föredra om potatisen inte bildar akrylamid.

Hur ska potatis då förvaras, frågar du dig kanske nu? För att bevara potatisen så bra som möjligt, rekommenderas det att man förvarar dem på en mörk, torr och sval plats, som inte är kylskåpet.

Den ideala temperaturen för förvaring av potatis är 7-10 grader. Därför kan ett skafferi eller en källare vara en fördelaktig plats att förvara sina potatisar.

Dessutom är det viktigt att man inte förvarar dem i en lufttät behållare, eftersom man på det sättet kan förhindra fukt, och därmed håller potatisarna sig längre.

Läs också

Tyckte du artikeln var intressant? Dela den här Dela artikeln: