En enda ingrediens påverkade tarmbakteriernas DNA – vilket i sin tur försämrade kroppens förmåga att bekämpa sjukdomar.
Just nu läser andra
Tarmen är hem för miljarder bakterier som spelar en avgörande roll i att hålla oss friska. När balansen mellan dessa rubbas kan konsekvenserna bli större än vi tidigare har trott.
Enligt norska Illustrerad Vetenskap har forskare vid Technion – Israel Institute of Technology upptäckt att en viss ingrediens i sockersötad läsk kan störa viktiga tarmbakterier.
Detta kan i sin tur försämra kroppens immunförsvar. Samtidigt ser forskarna tecken på att kroppen kan återhämta sig – om man slutar konsumera socker.
Sockersötad läsk kan rubba tarmens ”goda hjälpare”
Tarmen är fylld med bakterier som samarbetar med immunförsvaret för att skydda oss mot sjukdomar.
I studien upptäckte forskarna att sockerhaltig läsk tycks påverka en särskild tarmbakterie som har en viktig funktion i att motverka inflammation.
Läs också
Hos både människor och möss som fick sockersötad dryck förändrades denna bakterie – både när det gäller dess DNA och yttre struktur.
Sockrets effekt på kroppens försvarssystem
Resultaten visade att inflammationsnivåerna ökade hos både människor och möss efter sockerintag. Forskarna kunde se tydliga förändringar i så kallade immunmarkörer – signaler som visar hur immunförsvaret mår.
Detta tyder på att socker kan störa kroppens naturliga förmåga att bekämpa sjukdomar – och att effekterna kan vara större än man tidigare har insett.