Kräftsäsongen är i full gång, men glädjen över smör och dill får en bitter eftersmak. Livsmedelsverket larmar nu om höga halter av PFAS – så kallade ”evighetskemikalier” – i kräftor från svenska vatten, särskilt från Vättern. För vissa grupper rekommenderas att nästan helt undvika dem.
Just nu läser andra
Vättern sticker ut i tester
Nya mätningar visar att kräftor från Vättern innehåller 20–40 procent mer PFAS än vad som är tillåtet. Det gör dem till ett större hälsoproblem än importerade kräftor från länder som Kina och Spanien, skriver Nyheter24.
I andra sjöar, som Hjälmaren och Mälaren, är halterna betydligt lägre. Där känner sig fiskarna mindre oroliga.
– Hjälmaren är en sjö som har klarat sig ganska bra trots allt, säger fiskaren Martin Åkerström till P4.
Nya råd om hur ofta man kan äta
Livsmedelsverket har nu tagit fram nya rekommendationer för kräftor från vatten med höga PFAS-nivåer.
För vuxna gäller max ett dussin kräftmåltider per år om de kommer från Vättern. Barn, ungdomar och kvinnor som är gravida, ammar eller planerar att bli gravida bör äta dem ännu mer sällan – högst två till tre gånger per år.
Läs också
– Om man äter kräftor ett par gånger per år är det inte skadligt trots att halterna kan överskrida gränsvärdet, säger Sabina Litens Karlsson, toxikolog vid Livsmedelsverket, till P4.
Kemikalier som aldrig försvinner
PFAS omfattar över 5 000 olika ämnen. Många är dåligt undersökta, men flera har kopplats till hälsoproblem som sköldkörtelrubbningar, leverskador, nedsatt immunförsvar och i vissa fall cancer.
Eftersom ämnena inte bryts ned i naturen utan lagras i både människor och djur, har de fått smeknamnet ”evighetskemikalier”.
Sedan 2023 kartlägger länsstyrelser runt om i landet hur PFAS sprids i mark, ytvatten och grundvatten – ett arbete som på sikt kan ge svar på hur problemen kan begränsas.