Startsida Hälsa Du gissar aldrig hur mycket salt som döljer sig i...

Du gissar aldrig hur mycket salt som döljer sig i ”vanlig” mat

salt ingrediens
Shutterstock.com

Den största boven är nämligen inte saltkaret, utan den mat som många inte ens tänker på som särskilt salt.

Just nu läser andra

Livsmedelsverket rekommenderar att man inte äter mer än 6 gram salt om dagen. Men sanningen kan vara att vi äter mycket mer än det. Hela 70–80 procent av saltet kommer från färdigmat, bröd och pålägg, skriver norska Samvirke.

– Vi behöver inte oroa oss så mycket för saltet vi strör över maten själva. Den stora saltbomben är färdigprodukterna – det vi köper färdigt i butiken, säger Natasha Selberg, näringsrådgivare vid Hjerteforeningen i Danmark.

En norsk undersökning från 2023 visade att 60 procent av maten i varukorgen var ultraprocessad. Och även om uppdaterade siffror saknas för Norge, menar experter att ungefär hälften av våra kalorier troligen kommer från den typen av livsmedel.

Bröd är värstingen

Bröd är en självklar del av vardagen i många hem – men det döljer ofta höga halter salt. Tester från Hjerteforeningen visar att bröd från bageri i genomsnitt innehåller mer salt än industribakat bröd från mataffären.

– Vi ser att bröd från bagerier ofta har högre salthalt än bröd som bakats industriellt. Det är något att tänka på när du väljer bröd i butiken, säger Selberg.

Cornflakes eller chips?

Läs också

Smaken avslöjar det inte alltid, men flera frukostflingor innehåller förvånansvärt mycket salt. Vissa typer av cornflakes kan faktiskt ha lika mycket salt som en portion chips.

Det gäller även produkter som kex och kakor. De smakar sött, men är ofta fulla av dolt salt – vilket gör det svårt att veta hur mycket man egentligen får i sig.

Så minskar du saltintaget

Vill du äta mindre salt? Börja med att kontrollera näringsinnehållet på förpackningen – eller håll utkik efter Nyckelhålet. Livsmedel med Nyckelhålsmärkningen måste uppfylla strikta krav, bland annat gällande saltmängd.

Men det bästa tipset är enkelt: laga mer mat från grunden.

– Många väljer numera takeaway och färdigrätter av tidsskäl. Men det är just i den maten som de största saltkällorna gömmer sig. Om du lagar mer själv får du automatiskt bättre kontroll över hur mycket salt du får i dig, säger Selberg.

Läs också

Vill du minska saltet i kosten? Börja med att granska brödet, flingorna och pålägget lite extra. Där kan det finnas mer salt än du tror. Och kom ihåg: lite mer tid i köket kan göra underverk för hälsan.

Ads by MGDK