Vetenskapen har bevisat effekten.
Just nu läser andra
Ja, ”vår kost påverkar direkt hjärnhälsan och sannolikheten att utveckla demens och neurodegenerativa sjukdomar senare i livet,” visade en studie från 2022 på BestLife.
Med andra ord kan investering i rätt livsmedel göra hela skillnaden. Här är en lista över toppval:
-
Grönkål, ruccola, mangold och andra bladgrönsaker. En studie från 2018 föreslår att konsumtion av dessa grönsaker kan ”hjälpa till att bromsa kognitiv nedgång med åldern, möjligen på grund av de neuroskyddande åtgärderna av lutein, folat, β-karoten och fyllokvinon.”
-
Wasabi. En annan studie från 2023 hävdar att wasabi kan förbättra kortsiktigt minne och episodiskt minne genom att minska inflammation.
Läs också
-
Lax, tonfisk och andra fet fiskar. Generellt, ”intag av omega-3-fettsyror förbättrar inlärning, minne, kognitivt välbefinnande och blodflöde i hjärnan,” drog en undersökning från 2022 slutsatsen.
-
Nötter. ”Mänskliga kliniska försök har föreslagit ett samband mellan konsumtion av nötter och förbättrad kognitiv prestation och minnesförbättring jämfört med baslinjen hos vuxna,” säger författarna till en studie från 2020.
-
Jordgubbar, hallon och andra röda bär. Vanligtvis, ”innehåller denna typ av frukt en hög mängd flavonoider som kallas antocyanidiner som är kapabla att korsa blod-hjärnbarriären och lokalisera sig i hippocampus, ett område i hjärnan känt för minne och inlärning,” uppger Alzheimerföreningen, citerad på webbplatsen.
Att inkludera dessa livsmedel i din kost kan inte bara förbättra ditt minne utan också bidra till allmän hjärnhälsa.