Matförgiftning uppstår ofta av enkla misstag hemma i köket.
Just nu läser andra
Det värsta många av oss kan tänka oss är att bli magsjuka. Därför vore det också väldigt trist om det i själva verket är våra egna misstag som gör att vi blir sjuka.
Temperaturen du glömmer bort
Ett av de mest förbisedda problemen handlar om hur länge maten står framme. När färdiglagade rätter får svalna långsamt i rumstemperatur hamnar de snabbt i den zon där bakterier växer som snabbast.
Experter som intervjuats av Health påminner om att rester ska kylas inom två timmar – ännu snabbare om det är varmt i köket.
Kylskåpet måste dessutom hålla 4 °C (ett intervall på +3 till +5 °C är acceptabelt), annars fortsätter bakterierna att föröka sig – även om maten känns kall.
Smitta som sprids över köksbänken
Forskare inom livsmedelssäkerhet lyfter att korssmitta ofta är en större risk än många tror. När samma skärbräda används till rått kött och sedan till grönsaker sprids bakterier lätt vidare.
Läs också
Även ovanor som att skölja rå kyckling i diskhon ökar risken; vattnet kan stänka och kontaminera både händer och bänkar.
Myndigheter rekommenderar separata brädor och noggrann disk i varmt, tvåligt vatten. Råvaror ska hållas åtskilda både i kylen och under tillagningen.
Maten som inte värms tillräckligt
En annan fallgrop är mat som inte tillagas tillräckligt. Särskilt kött, färs och fågel måste nå rätt innertemperatur för att bakterier som Salmonella eller E. coli ska avdödas. En köttermometer lyfts fram som det enklaste sättet att minska risken.
Riktlinjerna anger exempelvis att kyckling ska nå 74 °C, färs 71 °C och hela köttbitar cirka 63 °C. Utan dessa temperaturer finns det en reell smittorisk.
Det enklaste misstaget – men ofta det värsta
Trots allt ovanstående nämner experter att bristande handtvätt fortfarande är den mest grundläggande orsaken till matrelaterade infektioner. Många tvättar för kort tid eller inte alls efter att ha hanterat råvaror eller innan de äter.
Läs också
Rådet är lika enkelt som det är viktigt: tvål, vatten och minst 20 sekunders ordentlig skrubbning – även mellan fingrarna och under naglarna.
Källa: Health