3 tips på hur du kontrollerar din hunds hälsa

KC

329 veckor sedan

|

27/02/2018
Hunden är människans bästa vän, och självklart vill vi att vår älskade vovve ska ha det så bra som möjligt.

Det är dock inte alltid lätt att veta hur din hund egentligen mår. Här kommer 3 tips på hur du enkelt kontrollerar din hunds hälsa.

Verkar din hund vara i rätt form? Överviktiga hundar får förr eller senare problem med ett eller annat. Ett test man kan göra för att utesluta övervikt är att stycka sin hund över ryggen. Känner man då lätt revbenen, utan att trycka, så är hunden i god form. En hunds midja ska vara tydlig att urskilja ovanifrån. Om inte ska man börja tänka på om hunden eventuellt får för mycket mat. Är man osäker på sin hunds vikt är första steget att besöka sin veterinär. Övervikt hos hundar beror oftast på obalans mellan motion och kost men kan också bero på sjukdom. De flesta hundar behöver ungefär ett par timmars promenad varje dag. Hur just din hund behöver motioneras beror på ras och ålder. För små hundar kan det räcka och med motion inomhus, medan större hundar måste få komma ut minst en gång per dag. 

Andedräkten har betydelse 

Många tror att hundar konstant har dålig andedräkt, men det kan vara ett tecken på ohälsa. Om din hund ofta har en dålig andedräkt kan det bero på magproblem, halsproblem, tandsten, plack eller infekterat tandkött. Man kan kontrollera på tandköttet genom ett lätt tryck, det ska vara rosa och återgå till rosa på mindre än två sekunder. Vanligast är problemet dålig munhälsa hos hunden. Man kan borsta tänderna på sin hund, ge den ben eller andra tuggprodukter som nöter bort matrester och bakteriebeläggningar. 

Hemlagat eller hundfoder

Om din hund har en skinande päls, är pigg och ser frisk ut så kan du utgå från att den får rätt kost. Man kan välja att själv laga mat till sin hund, men då ska man vara säker på vilka ingredienser och mängder näringsämnen sin hund behöver och tål. Hundar behöver andra mängder näringsämnen än människor. Hundfoder idag är för det mesta av bra kvalité. Hundfoder som föda är ett säkert och enkelt sätt att se till så att din hund får den diet som uppfyller djurets energi- och näringsbehov. Utmärkt hundfoder av hög kvalité är lätt att införskaffa via beställning på internet eller i din lokala djurbutik.