Bli en äkta rea-konnässör inför detta års Black Friday

Skriven av PA

342 veckor sedan

|

22/11/2017
Som knappast någon kan ha undgått är den stora Black Friday-rean på ingång. Dagen inträffar den fjärde fredagen i November och i USA är det en ledig dag. Under denna helg har ungefär 69% av den Amerikanska befolkningen tänkt att handla prylar, och nuförtiden är det inte bara en enstaka dag. Från fredagen till den så kallade cyber monday har många butiker och affärer rea. Då själva Black Friday fokuserade på reor i fysiska butiker så var Cyber Monday ett online-svar på denna shoppingdag. När majoriteten nuförtiden kan njuta av att vara uppkopplade har skillnaderna börjat suddas ut. Inte nog med att butiker och affärer börjat rea ut varor även online på fredagen så smygstartar många redan under veckan som leder upp till Black Friday. Det är inte bara i USA denna shoppingglada helg har blivit en succé, flertalet Europeiska länder har hakat på trenden och även i Sverige har det blivit en stor dag. 2013 testade ett fåtal Svenska butiker att sätta reor på varor under denna svarta fredag. Black Friday gjorde dock sin ordentliga framkomst 2014 då mängder av Svenska affärer och butiker hakade på trenden. Numera är det en välkänd dag även i Sverige, och du får leta länge för att hitta en butik som inte har en Black Friday-rea.   Vad ska man hålla koll på för att göra en lyckad Black Friday-affär?   Var uppdaterad - Många butiker väljer att undanhålla vilka varor de rear ut tills då det är dags. Medan vissa butiker går ut långt i förtid med vilka varor de tänker ha rea på väljer andra att släppa den informationen i och med att varorna går på rea natten mellan torsdagen och fredagen. Vissa butiker även har s.k. “Flash-sales” - detta innebär att de för en kort stund rear ut varor till riktigt låga priser, ibland för 24 timmar, ibland byter de vara varje timme.   Ha koll på varorna - Vet du att du ska köpa en specifik pryl, t.ex. en TV kan det vara värt att kolla upp några modeller innan rean startar, och även ha koll på modellnumren. På tekniska prylar kan det skilja väldigt lite på numren på förra års- och årets modell. På detta sätt vet du direkt om det är en bra deal oavsett om du står i butiken eller shoppar online, och du får full koll på vad det är du verkligen vill köpa.   Börja kika tidigt - Som ovan nämnt väljer vissa butiker att smygstarta sin rea redan under veckan. Det kan vara ett bra sätt att slippa den riktiga shoppingstressen som kan uppkomma på fredagen. En del sidor har även samlingssidor för sina reor, ett exempel på detta är ShopAlike. Använd sociala medier - Att kika på sina favoritsajters twitter- och facebook-flöden kan ibland vara vägen till en bra deal. Ibland blir användare som följer deras sidor tidigare uppdaterade om pågående eller kommande reor.

Som knappast någon kan ha undgått är den stora Black Friday-rean på ingång. Dagen inträffar den fjärde fredagen i November och i USA är det en ledig dag. Under denna helg har ungefär 69% av den Amerikanska befolkningen tänkt att handla prylar, och nuförtiden är det inte bara en enstaka dag. Från fredagen till den så kallade cyber monday har många butiker och affärer rea. Då själva Black Friday fokuserade på reor i fysiska butiker så var Cyber Monday ett online-svar på denna shoppingdag. När majoriteten nuförtiden kan njuta av att vara uppkopplade har skillnaderna börjat suddas ut. Inte nog med att butiker och affärer börjat rea ut varor även online på fredagen så smygstartar många redan under veckan som leder upp till Black Friday.

Det är inte bara i USA denna shoppingglada helg har blivit en succé, flertalet Europeiska länder har hakat på trenden och även i Sverige har det blivit en stor dag. 2013 testade ett fåtal Svenska butiker att sätta reor på varor under denna svarta fredag. Black Friday gjorde dock sin ordentliga framkomst 2014 då mängder av Svenska affärer och butiker hakade på trenden. Numera är det en välkänd dag även i Sverige, och du får leta länge för att hitta en butik som inte har en Black Friday-rea.

 

Vad ska man hålla koll på för att göra en lyckad Black Friday-affär?

 

Var uppdaterad - Många butiker väljer att undanhålla vilka varor de rear ut tills då det är dags. Medan vissa butiker går ut långt i förtid med vilka varor de tänker ha rea på väljer andra att släppa den informationen i och med att varorna går på rea natten mellan torsdagen och fredagen. Vissa butiker även har s.k. “Flash-sales” - detta innebär att de för en kort stund rear ut varor till riktigt låga priser, ibland för 24 timmar, ibland byter de vara varje timme.

 

Ha koll på varorna - Vet du att du ska köpa en specifik pryl, t.ex. en TV kan det vara värt att kolla upp några modeller innan rean startar, och även ha koll på modellnumren. På tekniska prylar kan det skilja väldigt lite på numren på förra års- och årets modell. På detta sätt vet du direkt om det är en bra deal oavsett om du står i butiken eller shoppar online, och du får full koll på vad det är du verkligen vill köpa.

 

Börja kika tidigt - Som ovan nämnt väljer vissa butiker att smygstarta sin rea redan under veckan. Det kan vara ett bra sätt att slippa den riktiga shoppingstressen som kan uppkomma på fredagen. En del sidor har även samlingssidor för sina reor, ett exempel på detta är ShopAlike.


Använd sociala medier - Att kika på sina favoritsajters twitter- och facebook-flöden kan ibland vara vägen till en bra deal. Ibland blir användare som följer deras sidor tidigare uppdaterade om pågående eller kommande reor.