Därför bör du aldrig förvara potatis i kylskåpet: 10 tips som kan spara både mat och pengar

Skriven av Henrik R

52 veckor sedan

|

21/05/2023
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Matsvinn är dåligt både för miljön och din plånbok.

Just nu är några av de viktigaste sakerna för många människor att ta bättre hand om miljön och samtidigt hålla plånboken full.

Klimatkrisen fortsätter att härja, och inflationen i Danmark har inte varit högre än den är just nu på mycket lång tid. Därför har vi här samlat 10 tips och tricks som kan hålla både kylskåpet och plånboken fulla.

Håll osten fräsch

Om du vill undvika att din ost snabbt blir möglig och otäck ska du bara göra följande.

Packa in osten ordentligt i bak- eller vaxpapper och placera den i en lufttät behållare, som eventuellt kan förseglas med en fuktig trasa. På det sättet kan osten hålla sig i mycket lång tid.

Lägg din mjölk i frysen

Mjölken du tänker dricka ska du naturligtvis inte lägga i frysen, men om du ofta häller ut mjölk för att den har blivit för gammal, så är frysen en bra lösning.

Innan mjölken blir för gammal kan du helt enkelt hälla den i en isbitform, och sedan kan du använda dina mjölkisbitar - som håller i ungefär sex veckor - till iskaffe eller till och med till te eller kaffe, så länge du använder kokande vatten till drycken.

Håll jordgubbarna fräscha i veckor

Det finns inget värre än att spendera en mindre förmögenhet på en låda jordgubbar, som blir för gamla och mögliga efter några dagar i kylskåpet.

Det kan lyckligtvis undvikas om man 'badar dem' i en blandning av ättika och vatten i ungefär en kvart innan man ställer dem i kylskåpet.

Efter 'badet' ska bären torkas av med hushållspapper och läggas i en lufttät glasbehållare, och sedan kan de hålla sig fräscha i mer än en vecka.

Därför ska du alltid välja saltat smör

Även om många medvetet undviker saltat smör, eftersom den moderna människan generellt får för mycket salt, är det faktiskt en bra idé att välja den saltade varianten om man vill undvika matsvinn.