Det skall man tänka på när man väljer tvättmaskin

Skriven av KC

281 veckor sedan

|

22/01/2019
Tvättmaskiner och många andra vitvaror kan ofta se likadana ut på utsidan - som de har gjort i årtionden. När man kliver in på i en större butik med vitvaror i sortimentet, kan man se tvättmaskinerna stå på rad och likna tvillingar.

Ibland kan man förundras hur det kan vara så stora prisskillnader mellan olika modeller. Men skönheten sitter på insidan brukar man säga, och det gäller i allra högsta grad även för tvättmaskiner. Framförallt är det skillnad på funktionalitet, kapacitet och energieffektivitet. 

Kapacitet

Kapacitet handlar om hur mycket kläder man maximalt kan tvätta i en tvätt. Har man en stor familj så är det oftast en större fördel med stor kapacitet, medan det inte är lika viktigt för den lilla familjen eller ensamhushållet. Det man skall tänka på, är att det är praktiskt att ha ca. samma kapacitet i sin tvättmaskin som man har i sin torktumlare. Detta förutsatt att man, som så ofta, använder en torktumlare som komplement. 

Funktionalitet

Olika tvättmaskiner har olika variationer av tvättprogram, som innebär att man kan tvätta olika typer av kläder på ett optimalt sätt. Dessa program kan ta olika lång tid, och maskinerna kan ha olika bullernivå vid olika program och centrifugering. Dessa skillnader i funktionalitet har länge varit där mellan modeller i olika prisklasser, men det kan ändå vara viktigt att ta med i sin övervägning.

Moderna tvättmaskiner har ibland andra, innovativa funktioner såsom självdosering och möjlighet att styra sin tvättmaskin via sin smartphone. Dessa smarta funktioner kan det ibland vara värt att betala en smula extra för. Det kan t.ex. vara praktiskt för många användare, att kunna starta och stoppa sin tvättmaskin från distans.

Energieffektivitet

Energieffektivitet handlar primärt om hur strömsnåla tvättmaskinerna är, men i en helhetsbedömning kikar man även på sådant som vattenförbruk. Alla vitvaror på den svenska marknaden är energimärkta, och här är A+++ det bästa.

Man bör ta ställning till hur mycket man har behov för att spara på sin elräkning i längden, och eventuellt jämföra detta med eventuell prisskillnad vid inköp. Oavsett ekonomisk kalkyl, är det alltid bäst för miljön med så energieffektiva vitvaror som möjligt. Du kan bland annat finna fler köpråd och specifikationer, samt olika prisvärda erbjudanden på ny tvättmaskin via länken.