Enkelt trick kan spara dig 20 procent ström på din torktumlare om året

Skriven av Henrik R

45 veckor sedan

|

12/07/2023
Enkelt trick kan spara dig 20 procent ström på din torktumlare om året

I en tid där det nästan har blivit trendigt att spara, är det inte trevligt att behöva öppna dörrar och fönster för att torka kläder på en torkställning. Men torktumlaren använder elektricitet, och med elpriser som är mer än dubbelt så höga som vi brukar betala, behövs det goda råd.

Det finns otaliga tips för att minska elförbrukningen och därmed elräkningen, men enligt en elektricitetsexpert finns det en sak som inte många överväger.

På sin TikTok-profil, @chriscolmkerry, delar Chris Colm sina vardagsspartips genom att recensera produkter som kan göra en skillnad. En av hans videor handlar om torktumlarbollar.

Du kanske undrar vad det är. Det är faktiskt precis vad namnet antyder - bollar som du lägger i torktumlaren tillsammans med ditt tvättade kläder.

Colm förklarar i videon att torktumlare vanligtvis använder cirka en euro (nästan 7,5 kronor) per timme de kör. Men om du lägger de nämnda bollarna i torktumlaren tillsammans med tvätten, hjälper det till att fördela varm luft bättre genom att förhindra att kläderna klumpar ihop sig.

Enligt Colm innebär detta att kläderna torkar snabbare, och du kan spara upp till 20 procent av strömmen genom att använda torktumlaren. Dessutom finns det tydligen flera andra fördelar med att använda bollarna:

  • Kortare torktid ger mer tid för andra saker
  • Miljövänligt eftersom du använder mindre energi
  • Minskar statisk elektricitet och uppbyggnad av ludd samt minskar rynkor och veck i kläderna
  • Bollarna kan återanvändas, vilket sparar dig pengar på till exempel sköljmedel