Hitta rätt köksö

KC

319 veckor sedan

|

08/05/2018
Många vill ha en köksö i sitt drömkök. Om du har tillräckligt stort kök, varför inte förverkliga denna dröm och skapa ditt egna drömkök?

Ett öppet kök med en köksö bjuder in till social samvaro och gemensam matlagning – det gör köket till en central mittpunkt.

Hur stort måste man ha?

För att det ska passa med en köksö i köket så rekommenderas det att man har minst 90 cm fritt runt omkring, gärna 110 cm. Detta för att om man har mindre plats än så runt omkring så kan en köksö kännas för dominant och köket kan upplevas som litet, trångt och oarbetsvänligt.

Varför ska man ha en köksö?

Det är inte bara praktiskt och elegant, utan även väldigt funktionellt. Du kan skapa din egen drömköksö precis som du vill, det är bara din egen fantasi som sätter gränserna. Vill du ha en köksö med spishäll på? Eller kanske en köksö på hjul? Eller ha det som en matplats med barstolar runt om? Detta ä frågor du bör fundera på och bestämma dig kring innan du väljer vad för köksö du ska köpa.

Det är viktigt att tänka på och bestämma sig för vilken funktion din köksö ska ha utöver att vara arbetsyta och förvaring. Om du vill att köksön ska vara mer en socialplats att samlas vid så kanske man inte ska sätta en diskho eller häll på den. Men vill du däremot att den ska fungera mer som en förlängning av köket så kan man flytta vissa arbetszoner till köksön, som då till exempel diskho eller häll.

Viktigt att tänka på att om ditt kök inte har någon köksö i dagsläget så tillkommer det kostnader för att dra rör för vatten och så vidare om man väljer att sätta en diskho på köksön.

Köksö som social samlingsplats

Finns flera olika möjligheter till hur du skapar och gör köksön till en social samlingsplats. Om du vill samla familjen under matlagningen till exempel så är det toppen om barnen kan sitta och göra sina läxor vid köksön medans du står på andra sidan och skalar potatis eller steker mat. Har ni gäster så kanske de vill sitta och samtala med en drink i handen på andra sidan medens du sköter maten? 

Bestäm vilken köksö du vill ha och se det enorma utbud och valmöjligheter som finns.

Matchar detta ett av dina drömscenarion, så är en köksö med sittplats den rätta lösningen för dig. Här kan du både välja en lite förhöjd bardisk, en bänkskiva som sträcker sig ut över köksön – eller lägga till en bänkskiva som en förlängning av köksön.

Kom ihåg att det ska finnas plats för benen. Fundera också på huruvida det bara ska vara en plats där ni hänger och äter en snabb måltid eller om det ska fungera som en riktig matplats. Ta även ställning till hur många sittplatser köksön ska ha.