Så här undviker du gula fläckar i gräsmattan: Trädgårdsmästaren delar med sig av 3 enkla knep

Jakob A. Overgaard

60 veckor sedan

|

21/05/2023
Förbrukning
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En gul gräsmatta är aldrig särskilt vacker, men du kan enkelt göra något åt det.

Dåligt väder, skadedjur och misstag i grässkötseln kan alla bidra till att gräsmattan ser trött, fläckig och gul ut.

Det skriver Express.

En fläckig och gul gräsmatta är inte estetiskt tilltalande, och om den inte åtgärdas kan det uppstå större problem.

Höga temperaturer stressar gräset.

Chris McIllroy från The Grease People har delat olika sätt att förebygga dessa problem.

"De höga temperaturerna i sommarvärmen kan orsaka stress för ditt gräs och hämma tillväxten, vilket gör det svårt för gräset att förbli friskt. För att säkerställa att ditt gräs är i bästa möjliga position för att motstå värme och stress bör du se till att gödsla din gräsmatta", säger Chris McIllroy och fortsätter:

"För att få ut så mycket som möjligt av din gödsel, vänta på de bästa förhållandena på dagar när det förväntas regna. Gödsel gillar inte solen, och den gillar fuktig jord, vilket gör regniga och molniga dagar till perfekta dagar för den här uppgiften. Det är viktigt att gödsla din gräsmatta tidigt på sommaren, eftersom höga kvävehalter efter augusti inte är lämpliga att använda på grund av det kommande höstvädret."

Undvik gula fläckar

Förutom att gödsla gräsmattan är det viktigt att så mycket som möjligt ta bort stora trädgårdsmöbler från gräset.

I varmt väder kan det vara frestande att lämna trädgårdsmöbler, grillar och till och med plaskpooler på gräsmattan, men det kan vara skadligt.

Genom att lämna tunga föremål på gräsmattan förhindrar du att gräset får tillgång till den viktiga luft, ljus och vatten som det behöver för att frodas i en tid när det redan kämpar.

Om dessa saker inte kan tas bort, försök att flytta dem runt på gräsmattan så att varje sektion får chansen att andas.

Omsådd efter ogräs

Under sommarmånaderna kan ogräs också vara ett stort problem för trädgårdsägare, särskilt när de börjar växa på gräsmattan.
Expertens rådade:

"Det finns två alternativ för att ta bort ogräs från din gräsmatta. Det första är att manuellt gräva upp ogräset eller det andra är att använda en kemisk ogräsbekämpare. Du kan använda båda metoderna om din gräsmatta är etablerad, men använd inte gödsel, ogräsbekämpare eller mossaavdödare på en nysådd gräsmatta, eftersom det kan ha en negativ effekt. För att ta bort oönskat ogräs kan vi använda tekniker som att gräva upp ogräset med en spade och fylla igen med gräsför. "

Om många områden ser glesa ut på grund av ogräsborttagning är det en bra tidpunkt att reparera dem genom omsådd, enligt Chris.

"Om du vill prova att omså, finns det några steg du bör följa. Först och främst, se till att ta dig tid att förbereda gräsmattan, detta inkluderar att rensa ogräs och ta bort smuts som stenar. Sedan är det dags att rensa och gödsla gräsmattan med en snabbverkande gödsel. Fukta sedan marken och sprid frön, vattna och rulla sedan gräsmattan. Det sista steget är att luta dig tillbaka och njuta av din vackra gröna gräsmatta."