Så här skal du potatis på några sekunder - med dina händer

Skriven av Jakob A. Overgaard

53 veckor sedan

|

18/05/2023
Foto: Youtube
Foto: Youtube
Så undviker du helt säkert att skära dig med potatisskalaren också!

Några älskar det. Några bryr sig inte. Och så finns det de som hatar det som pesten.

Att skala grönsaker, särskilt potatis, är verkligen något som delar åsikter när det kommer till matlagning, men många gånger är det ju nödvändigt.

Så ta tag i potatisskalaren, hacka loss på rotfrukterna, kanske skär du dig när skalaren glider på den hala ytan, men du biter ihop och tar smärtan. Det måste ju göras...

Eller?

Det låter som ett skämt, men faktum är att det faktiskt finns ett sätt att bli av med potatisens bruna yttre utan att behöva använda något annat än vatten och dina händer!

Nu ska du höra...

I en video från YouTube-kanalen Chowhound visar Deborah Lewis, en av skribenterna från chow.com, hur du kan slippa använda potatisskalaren.

Videon, som har galna 4,7 miljoner visningar, är inte särskilt lång och tekniken är faktiskt ganska enkel.
Först ska du koka potatisarna, men istället för att lägga dem på tallriken ska du flytta dem till en skål med iskallt vatten (gärna med isbitar).

Vänta sedan i 5-10 minuter, ta upp en av potatisarna och använd sedan dina fingrar för att gnugga bort skalet. Enklare blir det knappast!

Du kan se i videon nedan hur Deborah Lewis tar bort skalet, och annars är det bara att prova sig fram tills du hittar rätt teknik.
Jag tänker i alla fall testa det ikväll så att jag slipper ha plåster redo när jag ger mig in i striden med potatisskalaren...