Ska besticken vara uppåt eller nedåt i diskmaskinen? Här är expertens svar

Jakob A. Overgaard

61 veckor sedan

|

21/05/2023
Förbrukning
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Äntligen får vi avgöra om knivar, gafflar och skedar ska placeras i diskmaskinen med handtaget uppåt eller nedåt.

Det är det eviga dilemmat. Du är i färd med att fylla diskmaskinen för att kunna starta den (förflyttad så att den använder den billigaste strömmen på natten, naturligtvis i dessa krisstider). Tallrikar, glas, koppar, kanske till och med en kastrull eller stekpanna är på plats, men då dyker frågan upp...

Åt vilket håll ska besticken vända för att bli bäst rengjorda?

I många hem kan det utan tvivel bli föremål för diskussion, kanske till och med en liten strid, så låt oss avgöra det en gång för alla.

Southern Living har nämligen pratat med städexpertern Hailey Becnel, som även står bakom Instagram-profilen @thecleaningchannel, som har över 112 000 följare.

Och hon har både ett svar på ovanstående fråga och en rad tips för att få besticken skinande rena.

De goda råden först

"Först och främst rekommenderar jag alltid att läsa diskmaskinens manual", säger Becnel. Den mest effektiva rengöringen och fyllningsmetoden kan nämligen variera från maskin till maskin, även om de är av samma märke.

Dessutom kan en grundlig genomläsning av manualen även bidra till att säkerställa din diskmaskins livslängd och funktionalitet, så att du kan få kristallklara glas i årtionden.

I samband med detta säger Becnel att det också är viktigt att skaffa högkvalitativt diskmedel. Så även om det finns pengar att spara genom att välja det billiga alternativet, är det inte nödvändigtvis det smartaste om du strävar efter effektivast rengöring.

Ska besticken peka uppåt eller nedåt?

Nu är vi framme vid svaret på den eviga frågan: Anser experten att besticken ska vända åt det ena eller andra hållet?

Becnel berättar att hon anser att det är bäst att låta handtagen peka uppåt och de vassa ändarna nedåt. Hon förklarar vidare att det särskilt är viktigt om du har barn i huset eller barnbarn på besök, eftersom de vassa ändarna kan utgöra en säkerhetsrisk för de små.

"Jag gör det också på detta sätt eftersom det är det mest hygieniska valet när jag tömmer diskmaskinen", förklarar Becnel vidare.

För om du tar i de vassa ändarna på knivar eller gafflar med dina fingrar kan du riskera att smutsa ner dem igen direkt om dina händer inte är nytvättade. På så sätt blir diskmaskinens insats förgäves.

Och det är viktigt att påminna alla i hemmet att göra på detta sätt, så att man konsekvent får så ren bestick som möjligt!

Var försiktig med plast

Becnel berättar också att man bör vara uppmärksam på hur man placerar plastbestick och liknande i diskmaskinen. Hon säger att plast alltid ska placeras i den övre korgen nära framsidan av diskmaskinen.

Du bör också undvika att använda hygienprogram och andra program som använder högre tvätttemperaturer eller torkning, eftersom de höga temperaturerna kan skada plasten och läcka kemikalier i diskmaskinen, vilket kan förorena resten av disken.

Tvätta alltid knivar för hand!

En av de viktigaste råden från Becnel är dock att alltid tvätta knivar för hand (om det inte är smörknivar).

Om du skickar dina bästa och vassaste knivar genom diskmaskinen några gånger i veckan kan de snabbt bli slöa, mindre effektiva och till sist mindre säkra att använda.