Smart knep går viralt: Så får du 6000 kronor 'extra'

Skriven av Ida Hansson

124 veckor sedan

|

03/01/2022
Foto: Finn Byrum/Ritzau Scanpix
Foto: Finn Byrum/Ritzau Scanpix
Det är så enkelt att det nästan gör ont.

Årets dyraste månad är över, och därmed börjar en januari där många svenskar väljer att spara pengar. Däremot finns ett knep som nu går världen runt, som kan hjälpa dig att få extra pengar till hands till nästa jul, så att du inte hamnar i kläm med din ekonomi.

Det skriver media The Sun.

Tricket heter 365 days of Christmas challenge. Tanken är att lägga undan lite pengar till jul varje dag – men med en twist. Du ökar hela tiden mängden.

Första dagen börjar du med att lägga en krona i en hink. Dagen efter lägger du in två kronor. Tredje dagen får du tre kronor i spargrisen och femte dagen fem kronor – och så vidare, tills du når den sista dagen i månaden och har lagt 30 eller 31 kronor åt sidan.

Med denna metod sparar du ihop 465 kronor i månaden med 30 dagar och 496 kronor upp i månader med 31 dagar. Följer du regeln i 12 månader har du sparat 5.797 kronor upp till julklappar.

Tricket diskuteras livligt i grupper på Facebook, där särskilt föräldrar uppskattar det. Många har dock valt att vända på tricket, så de börjar med att lägga 30 eller 31 kronor i hinken och går sedan ner i antalet kronor de sparar varje dag. På så sätt kanske det inte känns riktigt lika jobbigt i slutet av månaden.

"Jag har aldrig kunnat spara förut. Kan inte rekommendera det nog", läser en Facebookanvändare.

Självklart behöver du inte bara använda metoden för att spara ihop till julklappar. Det kan även vara till semestern eller något du vill köpa själv. Men det verkar åtminstone som att det är ett bra sätt att börja spara.