Snart är det nästan sommar: Så här väljer du den perfekta vattenmelonen

Skriven av Henrik R

54 veckor sedan

|

16/05/2023
foto: Shutterstock.com
foto: Shutterstock.com
En av sommarens många läckra - och hälsosamma - snacks är vattenmelon, men det är inte alltid lätt att hitta den rätta.

Vattenmelon är som gjord för att avnjutas om sommaren.

Inte nog med att den är god och nyttig, vattenmelon är också mycket bra för att hålla sig hydrerad i den tryckande sommarvärmen.

Som det är med så mycket frukt och grönsaker är det dock inte alltid så lätt att välja den perfekta melonen.

De flesta melonälskare känner nog igen att köpa en vacker vattenmelon, bara för att den visar sig vara smaklös, grynig och/eller mjuk när man kommer hem och sätter tänderna i den.

Melonens gröna skal kamouflerar innehållets kvalitet, men lyckligtvis finns det några saker på utsidan som avslöjar hur insidan är.

Foto: Facebook / GrowVeg

Först och främst är färgen naturligtvis viktig.

Alla vet att en vattenmelon på utsidan är grön, men ibland har den vita eller orange/gula fläckar, och de två färgerna betyder helt olika saker.

Om vattenmelonen har vita fläckar är det nämligen ett tecken på att den är helt smaklös, medan orange/gula fläckar är tecken på att den har en läcker och fyllig smak.

Man får dock inte förväxla de orange/gula fläckarna med de brunaktiga "trådarna" som ofta kan hittas på utsidan av en vattenmelon.

Dessa "trådar" kan - beroende på storlek - vara tecken på att vattenmelonen antingen är söt eller intetsägande i smaken.

Om man vill ha en söt vattenmelon bör man leta efter meloner med långa "trådar".

På samma sätt bör man leta efter en klotformad vattenmelon, eftersom dessa ofta är söta i smaken, medan ovala meloner ofta har en mer vattnig och intetsägande smak.

Dessutom är det naturligtvis viktigt att få tag på en melon som är mogen om man vill äta den nu, eller en melon som är omogen om den ska sparas lite.

Melonens mognad kan ses på stjälken, eftersom en grön stjälk är lika med en omogen melon, medan en brunaktig stjälk är lika med en mogen melon.

Man bör dock vara uppmärksam på att en mycket brun stjälk kan vara tecken på att melonen är övermogen.