Startsida Hälsa Älskar du äppeljuice? Så påverkar det kroppen när du dricker...

Älskar du äppeljuice? Så påverkar det kroppen när du dricker det dagligen

Apple juive, äppel juice
Esin Deniz / Shutterstock.com

En kall äppeljuice känns ofta som det snabbaste sättet att bli pigg – lite som att smyga in en frukt i flytande form. Men kroppen reagerar inte alls som den gör på ett helt äpple. Effekterna kommer dessutom från flera håll samtidigt: magen, blodsockret, hjärnan, tänderna och ibland även vikten.

Just nu läser andra

Det första som händer är nästan alltid samma sak: blodsockret sticker uppåt. När fibern är borta får sockret en raksträcka rakt in i blodet. För vissa känns det som en liten energikick, för andra blir det mer av en berg-och-dalbana.

Och just därför räknas juice mer som en dryck än som en fruktportion, även om det smakar fruktigt.

Magen kan reagera åt båda håll

Fruktos – äpplets naturliga socker – är lite knepigt. I måttliga mängder är det lugnt, men i juiceform blir det lätt mer än kroppen hinner ta hand om. Vissa märker det direkt och får ett laxermedelsliknande resultat. Andra får gaser, svullen mage eller magknip.

I några studier, rapporterar Verywell Health, har man testat höga doser av polyfenoler från äpplen, och då har man sett att tarmrörelserna kan förbättras över tid. Men eftersom mycket av fibrerna försvinner i juicen är effekten inte alltid densamma när man bara dricker ett glas.

Hjärnan och hjärtat påverkas betydligt långsammare

Även om juicen saknar mycket av det “bra” i ett äpple, finns det fortfarande saker kvar. Grumlig, ofiltrerad juice har till exempel mer polyfenoler. I små studier kopplas just sådana juicer till lite lägre LDL-kolesterol, alltså det kolesterol som inte är önskvärt i för stora mängder.

Läs också

Det finns också intressanta, om än små, studier på äldre personer med demens. Där såg man att daglig äppeljuice kunde lugna oro och agitation. Det handlade alltså inte om att minnet förbättrades – mer om att antioxidanter dämpar stressreaktioner i kroppen.

Polyfenoler och cancer – mer teori än bevis

Forskarvärlden har länge varit nyfiken på om växtämnen i frukt kan bromsa skadliga cellförändringar. Men eftersom klar äppeljuice är så pass filtrerad, finns inte lika mycket kvar av dessa ämnen.

Det betyder att juice i sig inte kan lyftas fram som någon skyddande dryck, även om den kan ingå i en kost där frukt och grönt gör skillnad.

Kalorier som knappt märks

Ett glas äppeljuice rusar lätt ner – och det märks knappt i magen. Runt 100–120 kalorier försvinner snabbt, utan att du får någon direkt mättnadskänsla tillbaka. Det är därför dietister ofta lyfter just juice som en typisk “osynlig kalorikälla”.

Och tänderna då?

Här kommer det tråkiga beskedet: tandläkare tycker inte om juice. Den är både söt och sur, vilket är en dålig kombination för emaljen. Det är också värre att smådricka än att dricka upp allt på en gång, eftersom tänderna då aldrig riktigt får vila.

Läs också

Hur mycket är lagom?

I de studier som sett positiva effekter har mängden ofta legat runt ett glas – ungefär 2,5 dl.

Riktlinjerna brukar ligga ungefär här:

  • små barn: runt 1 dl
  • skolbarn: 1–1,5 dl
  • tonåringar och vuxna: upp till 2–2,5 dl

Dricker man mer än så regelbundet blir det ofta magen, blodsockret och kalorierna som protesterar först.

Så gör du juicen lite snällare mot kroppen

  • välj grumlig, ofiltrerad juice om du vill ha mer av växtämnena
  • drick den gärna till mat
  • undvik att gå och småsippa
  • och blanda gärna upp med hela äpplen – där finns de stora hälsoeffekterna

Källa: Verywell Health

Läs också

Ads by MGDK