Att sova med öppna fönster kan bli dyrt

Skriven av Henrik R

49 veckor sedan

|

04/07/2023
Hälsa
Foto: Politiet
Foto: Politiet
Att sova med öppna fönster kan bli dyrt

Sommarvärmen är här, med utomhustemperaturer som når upp till 30-gradersstrecket, och många hem blir obehagligt heta. Många väljer att öppna fönster och dörrar för att svalka hemmet, särskilt under natten.

Detta kan emellertid innebära risker, särskilt när det gäller potentiella inbrott.

När inbrottstjuven slår till kan det faktiskt ha betydelse huruvida dörrar och fönster har lämnats öppna, särskilt när det gäller att kontakta försäkringsbolaget för ersättning.

Andrea Szanto, jurist och expert på hemförsäkringar vid Konsumenternas Försäkringsbyrå, berättar för Nyheter24 att man kan få ett så kallat aktsamhetsavdrag på 25 procent eller mer om man anses ha varit mycket försumlig.

Angående reglerna för att lämna dörrar och fönster öppna, säger Szanto att det kan vara en viss variation mellan försäkringsbolagen, men generellt är reglerna liknande. Ytterdörrar måste vara låsta, och balkongdörrar, altandörrar och liknande måste stängas eller låsas.

För dem som gillar att sova med öppet fönster rekommenderas det att kontrollera vilka regler som gäller med deras försäkringsbolag. Szanto förklarar att nattetid är det i princip bara rum där någon person befinner sig som får vara öppna utan att vara inbrottssäkrade.

Med andra ord, hos många försäkringsbolag kan du få ett aktsamhetsavdrag om du har ett fönster öppet i ett annat rum än det du sover i. Men det är viktigt att kolla upp vilka regler som gäller hos just ditt försäkringsbolag.