Därför har du rött skägg - fast du inte är rödhårig

Skriven av Henrik R

37 veckor sedan

|

07/09/2023
Har du funderat över varför ditt skägg blir rött, fast du inte är rödhårig? Här kommer lösningen på mysteriet.

November är här - månaden när många män låter skägget växa för att samla in pengar till forskning om prostatacancer i Movember-kampanjen.

I samband med det är det förmodligen en hel del som kommer funderera över varför de - trots sina mörka eller blonda kalufser - plötsligt får röda stänk i ansiktsbehåringen.

Ja, varför egentligen så många män rött skägg, trots att deras eget hår inte har en antydan till rött? Det finns en ganska bra förklaring, skriver Motherboard

För att gå till botten med mysteriet har mediet pratat med genetikforskaren Petra Haak-Bloem, som är specialist vid Erfocentrum i Holland. Förklaringen lyder att hårfärg handlar om ganska komplexa genetiska samband.

- Generna som bestämmer hårfärg är så kallade icke-dominanta ärftliga egenskaper. Det betyder att det inte finns enbart en gen som dominerar över resten, utan att alla gener har inflytande på varandra, säger specialisten.

Samma gener kan alltså ta sig uttryck på olika sätt. Det ger en del möjligheter. Ett av dem är att håret på huvudet har en annan färg än håret under armarna, runt könet eller i ansiktet.

Generellt sett ärver folk inte hårfärgen från sina föräldrar, utan också från farföräldrar och ännu äldre anfäder. Därför är det möjligt att en tidigare anfader eller anmoder hade en hårfärg som plötsligt tittar fram igen på grund av en ny kombination gener.

Hårfärgen styrs av mängden melanin - eller pigment - i håret. Generna påverkar inte bara mängden melanin och därmed din hårfärg, men också hur mycket hår du har. 

Genen MC1R på den 16:e kromosomen spelar en viktig roll i förhållande till om man får rött hår. Om man har denna gen från båda föräldrar blir man rödhårig och får ljus hy.