Denna reaktion är ett tecken på en utbredd åkomma

Skriven av Elin Bentzer

360 veckor sedan

|

01/07/2017
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Väldigt många svenskar har dessa symptom - de vet bara inte varför.

Fler och fler svenskar upplever att de är intoleranta mot gluten. Men många vet inte att det faktisk är glutenintolerans som orsakar dessa fysiska skavanker.

Dagens.se har samlat en rad utbredda symptom på glutenintolerans. Om du har dessa symptom i en markant grad så är det nog en god idé att prata med en läkare.

Magsmärtor
Matsmältningsproblem är nog ett av de mest uppenbara tecken på glutenintolerans. När du har ätit mat med gluten upplever du kanske att du har luft i magen, diarré eller förstoppning.

Yrsel
Många människor med glutenintolerans upplever att de känner sig desorienterad eller ur balans efter att de har ätit mat med gluten i.

Humörsvängningar
Om din kropp inte är i balans kan det som regel märkas på humöret. Kanske känner du dig irritabel, har ångest eller är upprörd.

Migrän
Huvudvärk är vanligt bland människor med glutenintolerans. Ofta kommer den kort efter att de har ätit.

Kliande hud
Glutenintolerans är ofta kopplat till hudsjukdomar som eksem och psoriasis. Immunsystemet reagerar på det sjukliga matsmältningsystemet genom att skapa antikroppar, som kan förorska torr och kliande hud.

Kroniskt trötthetssyndrom
Om din kropp inte är i balans och ditt humör svänger kan du naturligtvis känna dig trött. Även om du får rikligt med sömn, kan du vakna upp till en känsla av att vara tömd på energi.

Laktosintolerans
Intolerans för gluten och mejeriprodukter har mycket liknande symptom. Ibland går de även hand i hand.