Drycken påstås ge immunförsvaret en extra skjuts.
Just nu läser andra
Vi befinner oss nu mitt i september, vilket innebär att kyligare temperaturer och kortare dagar har blivit vardag. Även om höstens mörker kan vara mysigt är det mindre roligt att förkylningar och andra småsjukdomar återigen gör entré.
Nu visar det sig dock att man med minimala insatser kan öka sina chanser att slippa de sjukdomar som brukar spridas under hösten, skriver nyhetssajten Sol.
Gurkmeja i fokus
Gurkmeja har länge varit känd för sina antiinflammatoriska egenskaper.
På sociala medier sprids nu en dryck kallad ”gyllene mjölk”, som innehåller gurkmeja och har blivit en viral succé. Förutom att den sägs stärka immunförsvaret uppskattas den även för sin goda smak.
Drycken går också under namnet gurkmejalatte och finns redan att köpa på flera caféer.
Läs också
Kocken och caféägaren Irina Smit menar att hemligheten ligger i färska ingredienser:
– Den kan göras enbart med kryddor, men helst med en blandning av färsk gurkmeja och ingefära tillsammans med kanel, kardemumma och svartpeppar, säger hon.
Vetenskapliga invändningar
Forskningen pekar dock på en viktig utmaning med drycken.
Det aktiva ämnet i gurkmeja, curcumin, tros ha en positiv effekt på immunförsvaret. Kroppen kan dock bara ta upp små mängder åt gången, vilket får experter att ifrågasätta dryckens verkliga effekt.
– I kliniska studier ser vi att biotillgängligheten av curcumin är för begränsad för att visa någon effekt hos människor, säger forskaren Purusotam Basnet.
Trots det är det många som upplever att gyllene mjölk har både lindrande och förebyggande egenskaper. Att testa drycken är åtminstone ofarligt – och kanske till och med nyttigt.