Flera kvinnor får bröstcancer: Detta kan minska risken

Filip Grönroos

402 veckor sedan

|

30/09/2016
Idag drabbas var nionde kvinna av bröstcancer. Det ser ut att bli värre i framtiden. Med en enkel förändring kan trenden brytas.

Antalet kvinnor som får bröstcancer stiger. Idag drabbas en av nio kvinnor och fram mot 2034 ser det ut att bli fler.

Stigningen beror dels på att vi blir äldre och fler därför hinner drabbas. Det finns också en del förändringar i vår livsstil som kan ligga bakom, skriver danska Søndagsavisen

Den del man inte kan påverka är genetiken. Forskningsledare hos danska Kræftens Bekæmpelse Anne Tjønneland menar att de genetiska faktorerna står för ungefär 30-40 procent av bröstcancerfallen.

Omkring 5-10 procent av de kvinnor som får bröstcancer idag har genetiska anlag för det. För dem skulle livsförändringar ha en minimal effekt, men för de resterande 90 procenten kan cancer förhindras.

Anne Tjønnelund nämner flera saker man kan göra för att förhindra bröstcancer.

De första känner de flesta till: Sluta röka och skär ner på alkoholen.

De andra är lite mer omfattande. Om man får barn tidigare minskar man märkbart risken.

Forskning visar att tiden mellan en kvinnas första menstruation och den första födseln har en stor betydelse för cancerrisken. Under denna period är brösten utsatta och cigaretter och alkohol skadar extra hårt.

Kvinnor i västvärlden får mens tidigare och tidigare. Samtidigt föder de färre barn, och senare i livet. Det kan vara en av orsakerna till att bröstcancer ökar.