Ida går till krig mot hånande människor: "Det sliter min själ i stycken när du kallar mig fet"

Johanna Frid

405 veckor sedan

|

08/10/2016
Ida Rud har en mjuk mage, fyllig figur och en rund bakdel, och hon vill inte skämmas när hon går i tighta kläder.

Ida Rud är inte pinnsmal, men det hindrar henne inte från att gå i tighta kläder och att känna sig attraktiv. 

Hon brukade väga mera, men hon har gått ner lite i vikt. Det finns dock fortfarande människor som ropar efter henne på gatan. 

Och kommentarerna får effekt. De sårar, och därför har hon skrivit en krönika i danska tidningen Politiken om hur det är att få elaka kommentarer om sin vikt.

- Jag tror inte de har så mycket empati (de som ropar, red.) - så vilken nytta skulle det göra att berätta för dem hur ledsen jag blir? Att jag går hem och ser mig i spegeln och tänker att de har rätt. Att jag är tjock och oattraktiv. Att jag faktiskt borde ta livet av mig, skriver hon och fortsätter: 

- Det har inte något med mig att göra. Det vet jag. Men det är ändå mig det går ut över. Min känsliga själ som blir sliten i stycken. 

Hon berättar att det oftast är pojkar i grupp som ropar efter henne. När hon är ensam.

Ibland upplever hon också att kvinnor, till skillnad från männen, viskar bakom hennes rygg om hennes klädsel. 

Rud berättar att hon alltid varit överviktig och att hon blev mobbad som barn. Hennes mamma gjorde ett bra jobb med att förklara att de som sa elaka saker gjorde det för att de själva mådde dåligt. 

Ändå gör det ont när en man som gör ett närmande på gatan snabbt blir tillrättavisad av sina vänner med kommentaren: "Nej, hon är för tjock för att knulla!"

Ida Rud hoppas att alla i Köpenhamn, där hon bor, ska tänka på att man inte ska tala nedsättande om någon som kan höra vad man säger.

Efter att hennes krönika delats på Facebook har den fått stor uppbackning, och hennes supportrar är överens: Ida Rud är vacker både inuti och utanpå.