Ingen alkohol på 4 veckor: Detta händer med din kropp

Ida Hansson

125 veckor sedan

|

19/01/2022
Hälsa
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Om du avstår från att konsumera alkohol i fyra veckor kommer det att ha en stor positiv effekt på din kropp.

Har du lekt med tanken på att inte dricka alkohol i januari? Men är du inte helt övertygad ännu? Kanske kan detta ge dig en knuff i rätt riktning.

Detta är ännu mer vettigt om du också tänker på vad som vanligtvis kommer med att dricka alkohol: snabbmat, sömnbrist och brist på motion..

Har du svårt att övertyga dig själv om att du ska avstå från att dricka alkohol under en period? Att veta hur din kropp reagerar på det kanske får dig att tänka på det.

Oavsett om du dricker mycket eller om du dricker i mindre utsträckning kommer du och din kropp att tjäna på en paus.

Först och främst kan du spara mycket pengar. Istället för att lägga pengar på utgångar kan du lägga pengar på något du längtat efter. Kanske kan du till och med åka på en weekendresa för pengarna som sparas.

Enligt uppgifter från brittiska Priory Group är de ekonomiska besparingarna långt ifrån den enda fördelen om man håller sig borta från att dricka alkohol i fyra veckor. Du kan läsa mer om detta nedan:

Vecka 1:

Den första veckan utan alkohol är det stor sannolikhet att du ger efter om du är van vid att dricka alkohol. Men om du lyckas hålla ut och inte ger upp kommer du att märka att det påverkar din sömn.

Det kan innebära att det är svårare att sova till att börja med eftersom du är van vid att din öl på kvällen gör dig trött. Din sömnkvalitet kommer dock att förbättras när du inte får i dig alkohol. Dessutom visar statistiken också att du generellt äter mindre snabbmat.

Du kommer också att bli mycket mer återfuktad. Om du dricker sex glas vin betyder det att kroppen förlorar motsvarande 19-24 glas vatten. Med andra ord, allt vatten som du siktar på att dricka dagligen kommer att vara förgäves.

Om du pausar alkoholen märker du också att du har lättare att koncentrera dig och att du känner dig mindre trött.

Vecka 2:

Efter två veckor kommer du att börja känna fördelarna med bättre sömn och bättre vätskeballans. Du kommer också att känna dig mer motiverad, precis som din hud blir finare. På s amma sätt kommer du i allmänhet också att se friskare ut.

Om du tillhör de personer som lider av antingen reflux eller halsbränna, kommer du också att upptäcka att mindre alkohol minskar dessa symtom. Detta beror på att alkohol har en irriterande effekt på slemhinnan i magen.

Vecka 3:

Efter tre veckor har du sänkt ditt blodtryck och räddat dig själv från att konsumera en stor mängd kalorier. Om du har varit van vid att dricka tre öl i veckan har du undvikit att konsumera cirka 3.240 kalorier. Om du normalt dricker sex glas vin i veckan är siffran 3.000 kalorier.

Om du har haft en tendens att välja snabbmat efter att ha druckit alkohol blir siffran betydligt högre. Detsamma gäller om du normalt har haft sena utgångar en eller flera gånger i veckan.

Vecka 4:

Om du har lyckats avstå från att dricka alkohol i fyra veckor bör du klappa dig själv på axeln. Efter veckor kommer du förmodligen också tydligt kunna känna att du inte har druckit alkohol på länge.

Vid det här laget kommer din hud också att se mycket bättre ut eftersom orenheter förekommer i mycket mindre grad. Samtidigt förhindrar du också att huden blir torr. Du kommer också att vilja spara mycket pengar, se friskare ut och med största sannolikhet bli på bättre humör.