Ny forskning: Att vara lat är ett tecken på hög intelligens

Skriven av Johanna Frid

Det finns en bra anledning till att stanna i soffan.

Du har nog hög intelligens om du tillbringar mycket tid med att ta det lugnt i soffan. 

Så låter den lite grovhuggna summeringen av en ny undersökning som gjorts i USA. Forskare har funnit en samband mellan att ha hög IQ och att uppskatta avslappnande dagar.

Lata människor har mindre tråkigt än aktiva människor, vilket ger dem massor av tid att fundera på allt här i livet.

Aktiva människor har behovet att stimulera sinnena genom att ägna sig åt fysiska saker för att antingen slippa sina egna tankar, eller för at de snabbt får tråkigt.

Det är det huvudsakliga budskapet från forska från Florida Gulf Coast University, där man gav studenterna en rad påståenden tillsammans med en undersökning. 

Studenterna skulle bland annat värdera i hur hög grad de höll med om påståendet "jag tycker om uppgifter där det gäller att komma med nya lösningsförslag på problem"

Därefter valde Todd McElroy från Florida Gulf Coast University 30 'tänkare' och 30 'icke-tänkare' i högen av svar på de olika frågorna.

De följande sju dagarna gick de 60 deltagere runt med ett litet mätinstrument runt handleden. 

Den lilla maskingen mätte deltagarnas aktivitetsnivå under veckan, och resultaten visade 'tänkare' var långt mindre fysiskt aktiva än 'icke-tänkare'. 

Undersökningens resultat, som offentliggjorts i tidskriften Journal of Health Psychology, anses ha "stor betydelse" då det gjorts på grundlag av "solid data", skriver brittiska The Independent.

De amerikanska forskarna påpekar att det dock kan ha negativa konsekvenser för vår hälsa om vi sitter stilla för stor del av dagen. 

Todd McElroy föreslår i undersökningen att de mindre aktiva människorna bör försöka höja sin allmänna aktivitetsnivå - oavsett hur begåvade de är...