Startsida Hälsa Ny studie: Vanlig näringsbrist kan öka risken för Alzheimers –...

Ny studie: Vanlig näringsbrist kan öka risken för Alzheimers – få vet att de saknar ämnet

Alzheimer, läkare
illustrissima / Shutterstock.com

Forskare har länge känt till att både livsstil och kost påverkar hur hjärnan åldras.

Just nu läser andra

Men på senare tid har intresset riktats mot ett mindre omtalat näringsämne – ett som de flesta får i sig för lite av, och som nu undersöks i samband med kognitiv hälsa.

Studier har dessutom visat att vissa grupper i befolkningen löper större risk att ha låga nivåer av detta ämne, men sambanden har varit oklara.

Ett försök att förstå sambanden

En forskargrupp i Arizona, bland annat vid Arizona State University och Mayo Clinic, ville ta reda på hur kroppsvikt, inflammation och ämnesomsättning kan påverka nivåerna av detta näringsämne i blodet. I en ny studie, som refereras av EatingWell, jämfördes friska vuxna med normal vikt och fetma.

Deltagarna genomgick omfattande blodanalyser där forskarna tittade på blodsocker, insulin, levervärden och markörer som kan kopplas till nedbrytning av nervceller. För att bredda jämförelsen undersöktes även blodprover från avlidna personer med kognitiv svikt eller Alzheimers.

Det oväntade fyndet

När forskarna sammanställde resultaten framträdde ett tydligt mönster: personer med fetma hade markant lägre nivåer av ett specifikt näringsämne: kolin.

Läs också

Samtidigt såg man att låga kolinnivåer ofta sammanföll med flera andra riskmarkörer, bland annat ökad inflammation och störd ämnesomsättning.

Forskarna noterade också att nivåerna av NfL – ett ämne som stiger när hjärnceller skadas och som används vid diagnostik av Alzheimers – var högre när kolinet var lågt.

Det innebär inte att orsaken är fastställd, men resultaten stärker hypotesen att kolinbrist och kognitiv risk kan hänga ihop. Studien är liten och saknar till exempel kartläggning av deltagarnas kostvanor, vilket gör fortsatta undersökningar nödvändiga.

Vad kan man göra själv?

Kolin finns i flera vanliga livsmedel såsom ägg, fisk, kött, fågel, mejeriprodukter och växtbaserade alternativ som baljväxter, soja, svamp, fullkorn och quinoa.

En varierad kost – exempelvis enligt medelhavs- eller MIND-dietens principer – ökar chanserna att få i sig tillräckligt.

Läs också

Forskare lyfter också att motion, bra sömn och låg stressnivå är faktorer som tillsammans kan gynna hjärnans långsiktiga hälsa.

Källa: EatingWell

Ads by MGDK