Den starka gröna klick som får det att sticka i näsan vid sushin är sällan vad den utger sig för att vara.
Just nu läser andra
I de flesta fall handlar det inte om wasabi alls, utan om färgad pepparrot eller senap. Äkta wasabi är nämligen ovanlig, dyr – och betydligt mer komplex än sitt rykte.
Men när den riktiga varianten väl hamnar på tallriken händer det faktiskt en hel del i kroppen.
En rot som kroppen reagerar snabbt på
Äkta wasabi kommer från roten av växten Wasabia japonica, som växer under mycket krävande förhållanden.
När roten rivs frigörs flyktiga ämnen som snabbt når näsgångarna och ger den karakteristiska, kortvariga hettan.
Det är samma ämnen som forskare intresserat sig för – inte smaken i sig, utan hur kroppen reagerar på den.
Läs också
Därför har wasabi en plats bredvid rå fisk
I laboratoriestudier har ämnen i wasabi visat sig kunna hämma tillväxten av vissa bakterier som ofta kopplas till matförgiftning.
Det är en möjlig förklaring till varför wasabi traditionellt serveras till sushi.
Samtidigt betonar forskare att detta främst bygger på laboratorieförsök. Det är ännu oklart hur stor effekt små mängder wasabi faktiskt har i verkliga måltider.
Effekter som kan gå djupare än smaken
Wasabi innehåller så kallade isotiocyanater – bioaktiva ämnen som i försök kopplats till minskad inflammation och skydd mot cellskador.
Studier i provrör och på djur tyder på att dessa ämnen kan påverka kroppens inflammatoriska processer.
Läs också
Det betyder inte att wasabi fungerar som medicin. Forskningen är tidig och resultaten går inte att översätta rakt av till vardagskost.
Intressanta – men försiktiga – fynd om hjärnan
I en mindre studie på äldre vuxna kopplades ett koncentrerat wasabiextrakt till förbättringar i arbetsminne.
Resultatet väckte uppmärksamhet, men bör tolkas med försiktighet.
Deltagarna fick ett tillskott, inte wasabi som livsmedel. Det är därför oklart om samma effekt kan uppnås genom att äta små mängder wasabi till mat.
När starkt blir för starkt
För de flesta är wasabi ofarligt i små doser, men större mängder kan irritera både mun, mage och svalg. Vissa upplever halsbränna eller magbesvär, och personer som använder blodförtunnande läkemedel bör vara extra uppmärksamma.
Läs också
Wasabi är alltså inget man bör överdriva – vare sig för smakens eller hälsans skull.
Så märker du skillnad på äkta och fejk
Äkta wasabi känns igen på sin mildare, mer nyanserade hetta som snabbt klingar av. Färgen är dovt grön, konsistensen lätt kornig och smaken mer växtbaserad än brännande.
Om restaurangen serverar riktig wasabi brukar det dessutom framgå tydligt – ofta som ett exklusivt tillval.
Slutsats
Wasabi är mer än en stark krydda, men betydligt mindre av ett mirakel än vad vissa rubriker kan få det att låta som.
Den innehåller intressanta ämnen som forskare studerar, men effekterna är ännu inte fullt klarlagda.
Läs också
Och nästa gång det sticker i näsan vid sushin: chansen är stor att det inte ens är wasabi.
Källa: Health