Varning för virus-epidemi: Föräldrar bör känna till dessa symptom

Skriven av Elin Bentzer

368 veckor sedan

|

02/05/2017
Foto: privat foto
Foto: privat foto
Föräldrar bör hålla utkik efter symptomen på denna smittsamma sjukdom, som särskilt dagisbarn och skolbarn drabbas av.

Det är många sjukdomar, som barn kan dra på sig, medan de går på dagis eller i skolan.

Även om barn i en tidig ålder kan vaccineras mot mässlingen, påssjuka och röda hund, som är bland de mer allvarligare smittsamma sjukdomar, så finns det också en annan och lika smittfarlig sjukdom, som många föräldrar överser, skriver littlethings.com.

En av de mest vanliga smittsamma sjukdomar har det passande namnet mun-, fot- och handsjukdom, och särskilt barn upp till sju års ålder blir smittat i barninstitutioner, men också äldre människor kan smitta varandra på till exempel ålderdomshem.

Sjukdomen är en virusinfektion som bildas i kroppens lymfsystem och som smittar via kroppens vätskor såsom snor, avföring eller spya. 

Har man först blivit smittad, så går det oftast mellan två till sju dagar innan sjukdomen bryter ut och ses oftast som små blåsor på fötter, i munnen eller på händerna. Dessutom kan barnen känna sig sjuka, ha dålig aptit och ha ont i halsen. 

Orsaken är att sjukdomen bildar små blåsor i halsen och kan ses på den bakersta delen av tungan. 

Foto: privat foto

Foto: privat foto

Det är ingen behandling mot virusinfektionen, den går bort av sig själv efter en veckas tid, och i vissa fall kan barn få mild feber av infektionen, denna borde försvinna efter 2-4 dagar. Vid smärtor och feber kan man använda panodil, kalla eller ljummna drycker för att lindra i mun och hals. 

Liksom röda hund, så bildar sjukdomen antikroppar i kroppen, efter att man har varit smittad en gång i sitt liv så kan man ej få sjukdomen igen.

Foto: privat foto

Foto: privat foto

Foto: privat foto

Man ska dock vara uppmärksam på, att när första barnet har tagit med sig viruset hem så kan hela familjen bli smittad. 

Det är ingen fara förknippat med sjukdomen och vill man helt undvika den, så ska man vara extra grundlig med handtvålen efter blöjbyten eller annan kontakt med barns kroppsvätskor.

Det är svårt att sätta tal på precis hur många barn som årligen drabbas av virusinfektionen i Sverige, då sjukdomen sällan registreras hos läkare.