43-åriga Anna-Lena dog efter att hon sökt behandling i tre dagar: - De borde ha lyssnat

Henrik R

42 veckor sedan

|

23/08/2023
"Jag var chockad. Läkaren hade sagt att det inte var någon fara," säger Anna-Lenas sambo Mikael.

En 43-årig kvinna från Ljusdal är död efter att ha blivit hemskickad av läkare tre dagar i rad.

Händelsen väcker mycket uppmärksamhet, rapporterar Expressen.

I tre dage sökte Anna-Lena Söderberg behandling hos sin läkare. Hon hade i flera dagar haft halsfluss. Halsflussen gick inte ner men hälsocentret hon gick hos vägrade ta prover på henne. 

"Den tredje dagen skickades hon till akuten i Hudiksvall. Hon avled efter några timmar"

Hennes sambo går ut med historiien. 

"Jag var chockad. Läkaren hade sagt att det inte var någon fara," säger Mikael Sved.

Ursprungligen sökte 43-åringen läkare för att hennes förkylning visat sig vara halsfluss. Ett par dagar senare gick hon tillbaka till läkaren för att hon hade ont i benet. 

Hon var inte klar i huvudet men enligt sambon fokuserade läkaren på hennes ben. Det röntgades men bilderna visade ingenting. Därför skickades 43-åringen hem med kryckor. 

Dagen därpå var smärtorna starkare. Nu hade de också gått upp i axeln. Hon besökte läkaren igen. Hon bad om att få ta några prover, men personalen på hälsocentret meddelade att läkaren hade beslutat att det inte skulle tas några prover. Hon skickades hem med smärtstillande. 

Avled på sjukhuset

Den tredje dagen mådde Anna-Lena Söderberg ännu sämre. Hon återvände till läkaren som skickade henne till akuten.

Sambon Mikael Sved fick veta att det inte var någon fara. Han åkte hem för att göra lunch åt parets två barn. När han kom tillbaka till sjukhuset två timmar senare var det för sent. Anna-Lena Söderberg hade fått en septisk chock och dog av cirkulationssvikt. Detta hände i februari 2015.

Hennes sambo anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Han menar att läkarna borde ha lyssnat på Anna-Lena och tagit prover. Region Gävleborg, som är länet hon blev behandlat av, har fått kritik av IVO och uppmanats att vidta åtgärdingar för förändring.

Bland annat ska provtagning bli en standardrutin.

Sambon är besviken över att anmälan inte ledde till mer. 

"Hur det än är så bad hon dem att ta prover, men de ignorerade det. Det är bra med åtgärderna, så det inte upprepas," säger Mikael Sved.